Politsei soovib Tallinna vanalinna rohkem turvakaameraid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvekaamera Tallinna kesklinnas.
Valvekaamera Tallinna kesklinnas. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf vastas Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liikme Vadim Belobrovtsevi (SDE) arupärimisele, et Tallinna videovalves esineb probleeme ning juba valmistatakse ette ühishanget, mille sisuks on vananenud süsteemi asendamine kaasaegse ja oluliselt efektiivsema lahendusega.

«Tallinna kesklinna pregune videovalve on analoogsüsteem, mille etapiviisilist rajamist alustati juba üle kümne aasta tagasi. Videosignaalid edastatakse kahte vahejaama, kust need suunatakse Põhja prefektuuri juhtimiskeskusesse. Vahejaamade summaarne piirvõimsus on praeguseks saavutatud,» vastas Klandorf arupärimises ja lisas, et lisakaameraid enam paigaldada ei saa või tuleb seda teha mõne mujal paikneva kaamera väljalülitamise järgselt.

Piirangud videovalvele ja süsteemi laiendamisele seab ka selle asukoht. «Vanalinna tingimustes eeldab nii uue kaamera paigaldamine kui vana ümbertõstmine eraldi tehnilist lahendust ja projekti, kus lisaks spetsiifilistele küsimustele arvestatakse ka muinsuskaitselisi piiranguid,» selgitas abilinnapea arupärimises.

Ta kirjutas vastuses Belobrovtsevile, et üheks olukorda mõjutavaks teguriks on ka kinnistute omanike suhtumine. «Kaamera tuleb kinnitada mingi hoone külge. Valve aspektist sobiva hoone omanik või haldaja ei pruugi kaameraga nõustuda.»

Tallinna videovalvesüsteemi 35 kaamera asukohti ja nende võimalikku ümberpaigutamist on abilinnapea sõnul arutatud linna ja prefektuuri esindajate töökohtumisel. «Politsei peab asukohti optimaalseteks, kuid sooviks kaameraid juurde,» kirjutas Klandorf.

Ta selgitas, et praegu on kaamerate otstarve peamiselt salvestusfunktsioon, lindistust saab hiljem kasutada mingi sündmuse asjaolude selgitamisel või väärteo- ja kriminaalmenetluses. Politseil ei ole ressurssi, et kaameraid ööpäevaringselt jälgida. Seda tehakse vaid suurürituste ajal või teate saamisel mingist intsidendist kaamerate vaateväljas.

«Linna videovalve probleemid on linnavalitsusele teda ning neile otsitakse lahendust. Käesoleval ajal valmistatakse ette Tallinna linna ning Politsei- ja Piirivalveameti videovalve ühishanget. Selle sisuks on vananenud süsteemi asendamine kaasaegse ja oluliselt efektiivsema lahendusega, mis lubaks kasutada ka spetsiaalset tarkvara,» vastas Klandorf arupärimises ning lisas, et esialgse kava kohaselt soovib linn uue tehnika soetada järgmise aasta algul, mil toimub valvesüsteemi jälgimiskeskuse üleviimine häirekeskuse Oskmussaare teel paiknevasse hoonesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles