Galerii: vaata Lasnamäe põnevaid keldreid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paneellinnakuid üle Eesti nähakse üldiselt kui monotoonseid, korduvaid ja üksluiseid keskkondi. Kaks entusiastlikku noort Maria Derlõš ja Katja Kljutšnik pildistasid oma kodukohas Lasnamäel põnevaid keldreid, et tõestada vastupidist.

«Mikrotasandile sisse suumides tuleb ilmsiks väga palju isikupära ja mitmekesisust, mis väljendub erinevates detailides, mida igapäevaselt linlane ei oska tähele panna ja väärtustada,» selgitas Maria ja lisas, et nende esmärgiks oli leida, jäädvustada ja selle läbi ka väärtustada Lasnamäel olevaid elemente. Just seetõttu võtsid nad Lasnaidee algatuse raames ette Lasnamäe dokumenteerimise läbi fotode.

«Üheks oluliseks eripäraks on kindlasti keldripoed, mille skeene on tõesti seinast seina – alates juuksurisalongidest ja baaridest ning lõpetades toidupoodide ja arvutiparandusega. Väikeäride olemasolu tänavatel ja hoovides on elava ja inimesterohke linnaruumi üks tähtsamaid eeliseid, seega tasub kindlasti väärtustada neid ettevõtlikke kohalikke, kes oma tegevusega mitmekesistavad meie ümbritsevat keskkonda,» sõnas Maria.

Aktsiooni eestvedajate sõnul tuleb fotode puhul tähelepanu juhtida inimeste leidlikkusele oma väikeäride eksponeerimisel ja reklaamimisel, kuidas harmoneeruvad sildid maja fassaadidega, millist rõhku on pööratud haljastusele ja millist värvilahendust on kasutatud.

Maria ja Katja on Lasnaidee eestvedajad. Lasnaidee on Lasnamäe elukeskkonnaga tegelev algatus, mis uurib ja katsetab kogukondlikkuse võimalikkust Lasnamäel, kogub-kajastab-võimendab häid ideid ning innustatab elanikke omaalgatusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles