Vabaduse väljakul jagatakse kolmapäeval tasuta Eesti piima

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piimatootjad jagasid tasuta piima ka 2009. aastal Rocca al Mare Prisma ees, kui poeketid surusid omavahelise võistluse tulemusel piima hinna väga madalale.
Eesti piimatootjad jagasid tasuta piima ka 2009. aastal Rocca al Mare Prisma ees, kui poeketid surusid omavahelise võistluse tulemusel piima hinna väga madalale. Foto: ARNO SAAR

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliit kutsuvad kõiki kolmapäeval kell 12-15 Tallinnas Vabaduse väljakul toimuvale Piimapäevale.

Kõik kohaletulnud saavad tasuta kaasa pudeli värsket Eesti piima ja võimalik on maitsta ka erinevaid Eesti juuste ja piimatooteid.  Kõikidele piimasõpradele laulab Karl-Erik Taukar, lõõtspillimänguga loovad Piimapäeval meeleolu Vadi talu peremees Allan Paal ja Paalakalda talu peremees Lembit Paal.

«Piimapäeva eesmärgiks on kutsuda tarbijaid üles sööma rohkem erinevaid piimatooteid. Piimatoodete senisest suurem tarbimine on kasulik nii meie inimeste tervisele kui ka Eesti riigi majandusele,» selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. Ta toonitas, et Tervise Arengu Instituudi toitumissoovituste kohaselt tuleks iga päev tarbida 2-4 portsjonit piimatooteid. Üks portsjon on näiteks üks klaas piima või keefiri või kaks viilu juustu.

«Piimapäevaga juhime ühtlasi valitsuse ja Riigikogu tähelepanu Eesti põllumajandussektori ja piimatootjate tähtsusele riigi majanduses, ekspordis ja töökohtade kindlustamisel. Venemaa impordikeeld Euroopa Liidu toiduainetele on tekitanud keerulise olukorra põllumajandus- ja toidusektoris,» ütles Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees Kalev Kreegipuu.

Tema sõnul peaks riik põllumajandussektori jätkusuutlikkuse ja arenguvõime kindlustamiseks sarnaselt Läti ja Leeduga tuleval aastal riigieelarvest maksma täiendavaid üleminekutoetusi 23 miljoni euro ulatuses.

Euroopa Liit otsustas ühise põllumajanduspoliitika reformi käigus, et Eestis ja teistes uutes liikmesriikides on asjakohane anda võimalus maksta riigieelarvest täiendavaid üleminekutoetusi, et hoida ära toetuse ootamatu ja märkimisväärne vähenemine alates 2015. aastast. Tänavu langevad Eesti piimatootjate otsetoetused umbes 40 protsenti, kuna riik on otsustanud 2014. aastal üleminekutoetusi mitte maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles