Õpituba „ARHEOLOOGILISED EHTED MUUSEUMIS JA EHETE NING METALLIST TARBEESEMETE HOIDMINE KODUS“.

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpituba „ARHEOLOOGILISED EHTED MUUSEUMIS JA EHETE NING METALLIST TARBEESEMETE HOIDMINE KODUS“.
Õpituba „ARHEOLOOGILISED EHTED MUUSEUMIS JA EHETE NING METALLIST TARBEESEMETE HOIDMINE KODUS“. Foto: Kultuurikava.ee

Õpituba viivad läbi arheoloog Krista Sarv (Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator) ja konservaator Aive Viljus (Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituut). 



Õpitoas saab teada, milliseid erinevaid metallesemeid, eelkõige aga arheoloogilistel väljakaevamistel leitud ehteid on hoiul Eesti Ajaloomuuseumi kogudes. Krista Sarv räägib lähemalt sellest, miks jäetakse muuseumis hoiul olevad esemed tihti n.ö koledaks (lõpuni puhastamata) ja kas eseme ilusaks tegemine on kasulik või võib hoopis hävitada selle ajaloo.


Töötoa praktilises pooles jagab oma kogemusi metallikonservaator Aive Viljus. Vaatluse alla võetakse vanad ehted ja ka teised antiiksed metallesemed. Saab teada, kuidas kodustes tingimustes vanale hõbeehtele või metallist tarbeesemele, näiteks küünlajalgadele, hõbedast lauanõudele jt anda viisakas välimus, kuidas neid puhastada. Juttu tuleb metallesemete kahjustustest ja antakse nõu, mil moel on võimalik kahjustusi ise kodustes tingimustes ära hoida. Teada saab, kuidas käituda erinevaid materjale sisaldavate ehetega. Õpitoas antakse ka nõuandeid, kuidas metallesemeid hoida, et need säiliksid tulevastele põlvedele. 



Soovi korral võivad osalejad võtta kaasa mõne ehte või muu metallist eseme, et saada konsultatsiooni selle hooldamise kohta.



Palume osalemiseks eelregistreeruda reti.meema@ajaloomuuseum.ee. Kohtade arv on piiratud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles