Ivan Võrõpajev "Joobnud"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Dramaturg , näitleja ja lavastaja, Moskva teatri „Praktika“ kunstiline juht Ivan Võrõpajev (s.1974) on vaieldamatult üks huvitvamaid ja maailma lavadel enim mängitumaid vene kaaaegseid autoreid.


„Joobnud“(„ Пьяные“) on kirjutatud vene kirjanduse parimaid traditsioone jätkates (nt. gogollik “naer läbi pisarate“). Autoril on õnnestunud ehmatava selgusega, samas valusa kaasatundmise ja vabastava huumoriga väljendada tänase päeva inimeste hingeseisundeid - allakäiku ja vaimseid püüdlusi. Tegelasteks on „meie


aja kangelased“: pankurid ja nende abikaasad, filmimaailma ja PR- inimesed, reklaamiagentuuri töötajad, modell, prostituut jt. Kõik „Joobnute“ tegelased on kogu näidendi tegevustiku vältel alkoholijoobe seisundis. Kusjuures tegemist ei ole alkohoolikutega. Autor kasutab joobunud seisundit kui võimalust rääkida neist olulisist asjust, millest kaine peaga enam rääkida võimalik pole, kuid millest rääkimata pole ka võimalik olla... Näiliselt absurdihõngulisi vestlusi pidades arutlevad tegelased eksitentsiaalsetel ja kunstilistel, religioossetel ja „mädaneva“ Lääne liberalismi teemadel, püüavad vabaneda süümepiinadest ja avaldavad ootamatult armastust...


Näidendi ja selle leksika kohta ütleb Võrõpajev ühes intervjuus: „Ma pole mingi huligaan, kes laval ropendab selleks, et kõiki solvata. Kui ma otsustasin mittenormatiivse leksika näidendisse sisse tuua, on mul selleks tõenäoliselt mõjuv põhjus.


„Joobnud“ on (autori ütluse kohaselt) üks viimase 50 aasta kõige religioossemaid ja vaimsemaid näidendeid.


Etendus valmib Theatrumi 20. sünnipäeva eel. Lisaks Theatrumi trupile teevad


kaasa näitlejad, kes Theatrumi tegemistega erinevatel aegadel seotud on olnud.



Lavastaja Lembit Peterson. Kunstnik Lilja Blumenfeldt.


Osades Maria Peterson, Eva Eensaar, Liia Olmaru, Laura Peterson, Anneli Tuulik, Piret Krumm (Draamateater), Andri Luup, Marius Peterson, Leino Rei, Mart Aas (külalisena), Helvin Kaljula, Tarmo Song, Sulev Teppart, Rain Simmul (Linnateater)



Etendused toimuvad 25., ja 26. oktoobril kell 19.00; 6., 7., 8. novembril kell 19.00 ja 6.detsembril kell 22.00 - ÖÖETENDUS, 11., 12., 13., 14. detsembril kell 19.00 Theatrumi saalis Vene tänav 14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles