Nõmmel Sanatooriumi pargis lammutatakse põlenud maja

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlenud hoone lammutamine Sanatooriumi pargis.
Põlenud hoone lammutamine Sanatooriumi pargis. Foto: Jukko Nooni

Sanatooriumi pargi hoonete praegune omanik Infortar alustas eile hiljuti põlenud hoone jäänuste lammutamist.

Augusti lõpus hävis Sanatooriumi pargis tulekahju tagajärjel üks sealsesse endisesse haiglakompleksi kuulunud paviljon. Nõmme linnaosa vanema Tiit Teriku sõnul lammutatakse põlengu tagajärjel sisuliselt hävinenud hoone, püsti jäetakse vaid tulest puutumata jäänud juurdeehitus.

«Mahajäetud ja kasutuseta hooned on selgeks ohuallikaks piirkonna elanike tervisele ja varale, samuti meelitavad need sinna lapsi mängima. Tuletõrjujad on viimase poole aasta jooksul käinud Sanatooriumi pargis asuvaid mahajäetud haiglahooneid kustutamas kaheksal korral,» rääkis Terik.

«Kasutuseta seisvat kinnisvara on pättide eest raske kaitsta, kuid see on omaniku kohustus. Tühjad majad tuleb korda teha ja sinna elu sisse tuua, või lammutada,» lisas linnaosavanem.

AS-le Infortar kuuluvad Sanatooriumi pargis seitse endise tuberkuloosisanatooriumi hoonet, nende seas ka mitu muinsuskaitse all olevat maja. Augustis põlenud paviljon ei olnud muinsuskaitse all.

Ettevõte on taotlenud linnalt detailplaneeringu algatamise kaudu endiste haiglahoonete rekonstrueerimist 64 korteriks, 120-kohaliseks lasteaiaks ning kodanikeühenduste kasutusse antavaks seltsimajaks. Kuna Sanatooriumi pargi osas on tegemist sotsiaalmaaga, eeldaks korterite rajamine olemasolevatesse hoonetesse maa sihtotstarbe muutmist. Põlenud ja lammutatava paviljoni alune maa on juba pargi kaitse alla võtmisel pargi maa-alast väljalõigatud ja sellele on kinnistatud oma kinnistu, mille sihtotstarve on osaliselt elamumaa ja ühiskondlike hoonete maa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles