TEEMAÕHTU „ALGUSED JA LÕPUD. EESLINNAST KESKLINNAKS“.

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TEEMAÕHTU „ALGUSED JA LÕPUD. EESLINNAST KESKLINNAKS“.
TEEMAÕHTU „ALGUSED JA LÕPUD. EESLINNAST KESKLINNAKS“. Foto: Kultuurikava.ee

Esimene teemaõhtu „MIDA EESLINNAS KAEVATA?“ näituse „Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks“ raames. Arheoloogid Ulla Kadakas (Muinsuskaitseamet) ja Villu Kadakas (TLÜ Ajaloo Instituut) räägivad lähemalt Tallinnas Kivisilla eeslinna alal toimunud välitöödest.



Tallinnas Tartu mnt 1 kinnistul (Eesti Kunstiakadeemia krundil) uuriti 2011. aastal ühte väikest osa kesk- ja varauusaegse Tallinna linnamüürist välja poole jäävast asumist. Väljakaevamised toimusid kvartalis, mille lõunaservas kulges ajalooline Tartu maantee ning paarisaja meetri kaugusel asus ülepääs Härjapea jõest – nn Kivisild. See oli koht, kus said kokku Tartu ja Narva poole liikujad või sealt Tallinnasse tulijad.


Arheoloogiliste kaevamiste käigus oli võimalik jälgida kinnistul aja jooksul toimunud muutusi – kuue selgelt üksteisest eristatava perioodi vältel tekkinud arheoloogiline kultuurkiht ulatus kohati 3,5 m paksuseni. Leiti üle poolesaja rajatise jäänuseid sh 7 ilmselt eluhoonet ja 8 abihoonet, üle 30 jäätmekasti või -augu, mitmeid eriaegseid vitsaedade süsteeme ja kergemate varjualuste konstruktsioone. Kultuurkihi lahtiharutamisel ei saada uusi teadmisi ainult nendest konkreetsetest inimestest, kes need ehitasid püstitasid, vaid kõrvutades teiste uuringute tulemustega joonistuvad välja esemelise kultuuri trendid ja ühiskondlikud muutused laiemalt. 



Ettekande järel toimub ringkäik näitusel „Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnast“, kus mitmeid kaevamistel leitud esemeid saab näha oma silmaga. 



Teemaõhtud toimuvad Suurgildi hoones Eesti Ajaloomuuseumi, Muinsuskaitseameti ja Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi näituse „Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks“ raames kord kuus neljapäeviti algusega kell 18:00.


Neil neljapäevadel on muuseumi näitused avatud kell 10-20. 



Sissepääs üritusele sooduspiletiga 3 eurot. 


Soovitame registreerida krista.sarv@ajaloomuuseum.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles