Kammerkoor Collegium Musicale sünnipäevakontsert 'TEEL JAAPANISSE'

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kammerkoor Collegium Musicale sünnipäevakontsert 'TEEL JAAPANISSE'
Kammerkoor Collegium Musicale sünnipäevakontsert 'TEEL JAAPANISSE' Foto: Kultuurikava.ee

Reedel, 3.oktoobril tähistab kammerkoor Collegium Musicale oma 4. sünnipäeva. Aastal 2010 kutsus just sellel päeval dirigent Endrik Üksvärav koori esimest korda kokku ning seejärel on igal aastal koor oma sünnipäeva tähistanud kontserdiga. Tänavune kontsert kannab pealkirja „Teel Jaapanisse“ ja on eriline sellepoolest, et ettekandele tuleb kava, mis vahemikus 8.-18. oktoobril 2014 kõlab Jaapanis Karuizawa Koorimuusika festivalil ja Tokyos.



Kell 19.00 Tallinnas Niguliste kirikus algaval kontserdil kõlab ainult eesti heliloojate - Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Mirjam Tally ja Erkki-Sven Tüüri - looming. Ühtlasi on kavas Erkki-Sven Tüüri verivärske a cappella kooriteos „Missa brevis“, mille Eesti esiettekande tegi koor augustis Hiiumaal, Pühalepa kirikus. Jaapanis leiab Collegium Musicale esituses aset selle teose Jaapani esiettekanne. Dirigent on Endrik Üksvärav.


Kõrgetasemelise kammerkoori Collegium Musicale eesmärk on rikastada Eesti muusikamaastikku, pakkuda professionaalsel tasemel muusikaelamusi publikule nii Eestis kui väljaspool. Koori dirigent on Endrik Üksvärav ja abidirigent Miina Pärn. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed. 2011 osales koor edukalt kolmel rahvusvahelisel konkursil – „Tallinn 2011“, „Seghizzi 2011“ ja Arezzos „Polifonico 2011“. Eesti Kooriühing tunnustas kammerkoori Collegium Musicale “Aasta koor 2011” tiitliga ja dirigent Endrik Üksvärav pälvis “Aasta noor dirigent 2011” tiitli. Aasta 2012 oli koorile kontsertide ja esinemiste rohke, ainuüksi koostööst Eestis Kontserdiga toimus 10 kontserti. Ühtlasi valmis koori esikplaat „Peegel peeglis“, kus kõlab Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi looming. Septembris osales koor Helsinkis kõrgetasemelise IV Harald Anderseni nimelisel kammerkooride konkursil, kus jõuti finaali. Koori 2.sünnipäevakontsert Eesti heliloojate loominguga edastati Klassikaraadio vahendusel Euroraadio Põhja-ja Baltimaade sarja, kus näiteks Lätit esindas segakoor Latvija, Rootsit Eric Ericssoni kammerkoor ja Soomet Tapiola Sinfonietta. Eesti Kooriühing tunnustas koori CD-d "Peegel peeglis" tiitliga "Aasta kooriplaat 2012". 2013. aasta kaks väga olulist sündmust on kindlasti UK kultushelilooja Roxanna Panufniku "Tallinna Missa" salvestamine plaadifirmaga Warner Classics ning Veljo Tormise kooritsükli "Unustatud rahvad" täispikkuses esiettekanne. 2013 viisid kontsertreisid koori Karjala pealinna Petroskoisse, Itaaliasse Goriziasse ja Saksamaale, kus osaleti kõrvuti koos teiste Eesti tippkollektiividega Schleswig-Holsteini Muusikafestivalil. Kontsertidel kõlas Eesti heliloojate looming. 2014 aastal on koor osalenud juba 9-l festivalil Eestis, sh Mustonenfest,Tallinn Music Week, Nargen festival, Rahvusvaheline Orelifestival, Pühalepa muusikafestival jt Pärast Jaapani turneed leiab Eestis aset neli kontserti koostöös Eesti Kontserdiga.




Kontserdi korraldaja on

MTÜ Collegium Musicale.

Lisainfo: www.collegiummusicale.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles