Romeo ja Julia, Les Sylphides - Vene Rahvusballett S. Radšenko juhendamisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romeo ja Julia, Les Sylphides - Vene Rahvusballett S. Radšenko juhendamisel
Romeo ja Julia, Les Sylphides - Vene Rahvusballett S. Radšenko juhendamisel Foto: Kultuurikava.ee

26. novembril astub Nokia kontserdimajas üles Vene rahvusballeti trupp.

Vene Rahvusballett
Kunstilised juhid: Venemaa teenelised kunstnikud
Jelena ja Sergei Radšenko


Moskva festival-balletti asutasid aastal 1989 kaks Suure teatri tähte: Venemaa teeneline kunstnik Sergei Radšenko ja Maris Liepa. Tegemist on Venemaa esimese sõltumatu kollektiiviga, mis sai populaarseks terves maailmas. Trupp asutati 80-ndatel perestroika ajastul, kui mitmed nõukogude balleti kuulsad koreograafid ja tantsijad said võimaluse nautida loomingulist vabadust ning sõita takistusteta võõrsile,  ammutades endasse samaaegselt uut tantsukunsti kohta.
Hiljem nimetati trupp ümber Venemaa rahvusballetiks Sergei Radšenko juhendamisel, kellega hiljem liitus Venemaa teeneline kunstnik Jelena Radšenko, olles selleks hetkeks saavutanud palju, sealhulgas olnud ka Maria teatri balletisolist. Suure teatri omanäoline juhtartist veetis legendaarse teatri laval 25 aastat. Praegusel hetkel juhib balletikuulsus oma truppi, mis koosneb rohkem kui  seitsmekümnest esiklassi tantsijast.
Tantsijad esindavad klassikalist balletti, mille traditsioonid on pärit veel 20. sajandist. „Meie kollektiivi peamine eesmärk on tekitada vaatajas huvi ja vajadus klassikalise balleti järele,“ arvab Sergei Radšenko ning sellest tulenebki trupi nimi: Vene rahvusballett.
Trupi repertuaarist võib leida kõige kuulsamaid balletišedöövreid: «Luikede järv», «Uinuv kaunitar», «Don Quijote», «Giselle», «Carmen-süt», «Pähklipureja» jt, lisaks ka mitmekesine valik kontsertnumbreid vene- ja maailmaklassikast.

Sergei Radšenko kollektiiv annab Tjumenis ja Kurganis etendusi samal tasemel kui etendatakse London Albert Hallis või Metropolitanis New Yorgis oma värvikate dekoratsioonide, kostüümide ja sama kõrgklassilise esitusega.
Tänu repertuaarile, kvaliteedile ja hoolikale suhtumisele vene balletitraditsioonidesse on Vene rahvusballett populaarne mitte ainult Venemaal, vaid ka selle piiridest väljaspool.
Vene rahvusballett on üks enimgastolerivaid balletitruppe Venemaal.
Vene rahvusballett on oma tööaja jooksul gastroleerinud peaaegu kõikides Euroopa riikides, Aasias , Ameerikas, Austraalias, USA-s, Kanadas, Mehhikos, Peruus, Uruguais, Paraguais, Brasiilias, Argentiinas, Saksamaal, Austrias, Hispaanias, , Taanis, Kreekas, Kesk- ja Ida-Euroopa maades, Hiinas, Jaapanis jpm. Vene rahvusballeti etendusi on nautinud Suurbritannia kuninganna Elisabeth II, Prantsusmaa presidendid Francois Mitterrand ja Jacques Chirac, Saksamaa kantsler Helmut Kohl ja Angela Merkel, lisaks Kreeka, Hispaania, Itaalia, Rootsi ja Jaapani peaministrid. Igal aastal veedab trupp pea 9-10 kuud oma ajast gastroleerides. Viimasel viiel aastal on trupp edukalt osalenud suvehooaegadel Moskvas, lisaks on tehtud edukalt Venemaa turneesid aastatel 2002, 2003, 2004, 2008 ja 2009.

Sergei Radšenko

Trupi kunstiline juht,  Venemaa teeneline kunstnik. Sündinud 1944. aastal.
Sergei Radšenko lõpetas Moskva Akadeemilise Koerograafiakooli aastal 1964 ja liitus Suure teatri trupiga, kus töötas 25 aastat. Selle aja jooksul tantsis ta läbi kogu Suure teatri kava kui väga omaloominguline tantsija. Kõige kuulsamaks sai aga tema  kus tantsis koos Maia Plissetskajaga.
Radšenko on Vene rahvusballeti rajaja ja kunstiline juht, keda on saavutanud suur edu tema andeka trupi taastamisel ja arendamisel. Tema meistrikursused on kuulsad ja neid külastatakse kogu maailmas suure heameelega. Sergei Nikolajevitš teeb hea meelega koostööd ka Suure teatri ja Maria teatri meistritega. Tema peamine eesmärk on traditsioonidega küllastunud vene klassikalise balletikooli säilitamine ja järgmine.

Jelena Radšenko

Trupi kunstiline juht, Venemaa teeneline kunstnik. Lõpetas Maria teatri tantsuakadeemia. Samal aastal  võeti esitantsija kohale Maria teatrisse. Aastast 1980 oli ta NSV Riikliku Akadeemilise Suure Teatri solist. 1992. aastal hakkas Jelena Igorevna tööle Vene rahvusballetis solisti ja erapedagoogina. Tema repertuaaris on «Don Quijote»(Kitri), «Giselle» (Mirta), «Bajadeer»(Medora), «Maailma loomine»(Kurat), «Carmen-süt»(Carmen), «Luikede järv» ja palju muud. Radšenko annab meistriklasse välismaal, on paljude koreograafiliste numbrite ja balletitantsude lavastaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles