Kriitilises seisundis naine ootas kiirabi kolmveerand tundi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kiirabi.
Tallinna Kiirabi. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäeva hommikul kell 9.05 märkas Mupo patrull Pärnu maantee lähistel asuva ehituskooli lähistel kõnniteel lamavat naist, kelle ümber askeldasid keskealine meesterahvas ja noor neiu. Maas lamav naine oli kriitilises seisundis, kuid abi tuli oodata kolmveerand tundi.

Pealtnägijate sõnul oli naine käigupealt kukkunud ja kurtis ligi rutanutele valuaistinguid terves kehas ning hiljem valusid südame piirkonnas. Patrull toimetas naise murule ning seadis ta külili asendisse.

Mupos töötav ja varasemat meditsiinilist väljaõpet omav inspektor Wolder Dutsi sõnul olid naisel märgatavad insuldiga kaasnevad tunnused. Koheselt helistati ka kiirabisse. Kummati tuli kiirabi oodata üle 45 minuti. Selle aja jooksul helistati kiirabisse kolmel korral, viimane kõne oli juba meeleheitlik.

«Naine oli viimased 15 minutit teadvusetu, enne seda tuli ta kohati teadvusele ja siis hääbus,» ütles Duts naise seisundi kohta. «Viimast kõnet tehes olime juba täiesti heitunud ja enesevalitsuse äärel -   come on, no kaua võib. Inimene sureb meie käte vahel ära! Siis lubati lülitada esimesse järjekorda,» kirjeldas Duts olukorda. 

Ometi läks ka sellest hetkest kuni abi kohalejõudmiseni aega. Mupo patrullbrigaad ei suutnud uskuda, et vaid 2 kilomeetri kaugusel asuvast haiglast võtab kohale jõudmine pea tund aega. «Isegi meie suudame linna ühest otsast teise 35 minutiga sõita,» imestasid inspektorid ja küsisid endilt, kuidas saab nii lähedalt tulek niivõrd kaua aega võtta.

Mupo patrull leidis, et pole mõttekas naist ise haiglasse transportima hakata. «Sellistes olukordades on õigem oodata professionaalide abi, sest ise tegutsedes võib hädalisele vaid rohkem kannatusi ja vigastusi põhjustada,» põhjendas Duts.

Nii oodati kiirabi ära, kes naise haiglasse viis. Ametnikele avaldati tunnustust, sest olukord oli tõesti kriitiline.

Patrulli sõnul mõistavad nad kiirabi, kes on üle koormatud ja suhtub väljakutsetesse rahulikumalt kui õnnetuskohas olijad. «Liiga palju koormust ja stressi on neil asotsiaalide, narkomaanide ja joodikutega. Neid on terve linn viimasel ajal täis. Alles hiljuti oli Balti jaamas kaks tükki 200 meetrise vahemaaga pikali ja kiirabi oli neid sunnitud turgutama. Kannatavad aga eelkõige korralikud inimesed,» vangutas Duts pead.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles