Volikogu esimees: üks valimisringkond vähendaks piritalaste häälejõudu

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimehe Toomas Vitsuti sõnul vähendaks ühe valimisringkonna moodustamine pealinnas väiksemate linnaosade mõju volikogu valimisel.

«Kui vaadata elanike ja valijate arvu ning linnaosast saadavate mandaatide arvu, siis praegu on tegelikult täiesti ebavõrdne olukord Lasnamäe ja Pirita elaniku vahel,» tõdes Vitsut.

Nii näiteks käis 112 000 elanikuga Lasnamäel 2005. aastal linnavolikogu valimas üle 34 000 inimese ning linnaosast pääses volikokku 13 inimest. 14 000 elanikuga Pirital käis aga valimas ligi 5000 inimest ja sealt sai volikokku viis inimest.

2005. aastal käis Tallinnas ühtekokku hääletamas ligi 139 000 inimest. «Kui teha üks ringkond, siis saab see kindlasti olema piritalaste kahjuks,» sõnas Vitsut.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tallinna piirkonna juht Jaak Juske märkis oma blogis, et Tallinnas peaks olema üks valimisringkond, sest see võimaldab häälte õiglasemat jaotust.

Teda häiris muuhulgas, et viimastel kohalikel valimistel 40% häältest kogunud keskpartei on pealinnas ainuvõimul ning, et Lasnamäel antakse 13 mandaati.

«Juske pakkumine on ajendatud sellest, et keskerakond on linnas ainukesena võimul, kuid arvan, et ühe ringkonna tegemine ei muuda olukorda,» tõdes Vitsut. «Juske loob endale siin illusioone.»

Vitsuti sõnul on ka keskpartei esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar varem pakkunud välja ideed, et Tallinnas võiks olla üks valimisringkond. Samas lisas ta, et keskerakonna jaoks pole ringkondade arv hetkel oluline küsimus.

Savisaar kandideerib reeglina Lasnamäel ning on seal tavaliselt saavutanud väga suure valijate arvu. 2005. aastal sai keskpartei Lasnamäel ligi 20 000 häält, milledest lõviosa anti just Savisaarele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles