Politsei: keelava fooritulega ristmikule sõitja võib lubadest ilma jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik tööpostil. Pilt on illustratiivne.
Politseinik tööpostil. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Fooriga reguleeritud ristmikke võib ületada vaid rohelise fooritulega. Nii kollane kui ka punane tuli kohustavad liiklejat peatuma, toonitas Põhja prefektuuri liiklusjärelevalve juht Elari Kasemets.

Ta nentis, et paraku peatab politsei nii igapäevase töö kui ka liiklusoperatsioonide käigus kümneid inimesi päevas, kes foorituledest kinni ei pea ning rikuvad keelava tulega ristmikke ületades liiklusseadust ning riskeerivad nii enda kui ka kaasliiklejate ohutusega.

«See paar sekundit,  mida loodetakse juba vilkuva rohelise tule ning saabuva kollasega võita, võivad olla aga kellegi tervise või elu arvelt,» rõhutas ta. 

«Samuti soodustab selline fooritulede vahetuse eel ristmikule jõudmine ummikute tekkimist, ristmikule jõutakse küll veel enne punase tule süttimist, kuid ei pruugita jõuda manöövrit lõpetada. Seega ei võideta aega, vaid pigem tekitatakse liiklusohtlik olukord ning ummik.»

Väljavõte liiklusseadusest

§7. Fooritulede tähendus

Tuled tähendavad järgmist:

1) roheline lubab liikuda;

2) roheline vilkuv lubab liikuda, kuid teatab peatsest kollase tule süttimisest;

3) kollane keelab liikuda; peatumiseks ettenähtud kohast tohib edasi liikuda vaid juhul, kui seal peatumine on ilma liiklust ohustamata võimatu; kui tuli süttib hetkel, mil juht on ristmikul või ülekäigurajal, tuleb liikumist jätkata;

4) punane keelab liikuda;

5) punane ja kollane korraga keelavad liikuda ja teatavad peatsest rohelise tule süttimisest.

Väljavõte liiklusseadusest § 221. Mootorsõiduki- või trammijuhi poolt ristmikule või jalakäijate ülekäigurajale sõitmine foori keelava tule ajal

lg.1 - mootorsõiduki- või trammijuhi poolt foori keelava tule ajal ristmikule või jalakäijate ülekäigurajale sõitmise eest karistatakse rahatrahviga kuni 50 trahviühikut.

lg.2 - sama teo eest, kui sellega on tekitatud liiklusoht, karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kuue kuuni.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles