ILLUSIONISTID

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ILLUSIONISTID
ILLUSIONISTID Foto: Kultuurikava.ee

Bengt Ahlforsi komöödia



Lavastaja Janek Vadi



Kunstnik Marion Undusk (külalisena)



Muusikaline kujundaja Peeter Konovalov



Tõlkija Ülev Aaloe



Osades Peeter Jürgens, Marika Palm ja Janek Vadi



"Illusionistid" on vaimuka dialoogi ning värvikate karakteritega komöödia. Kuigi pealkiri justkui sellele vihjaks, ei räägi näidend võluritest, maagidest ega  selgeltnägijatest. Tegemist on helge alatooniga, südamliku ja tõeliselt naljaka looga elust ja teatrist aga ka eluteatrist.


“Juhuslikult” saavad ühes väikeses korteris kokku noor näitekirjanik Charlotta (Marika Palm) ja vananev näitleja Kasimir (Peeter Jürgens). Kuigi viimane on küll otsustanud näitlemisega lõpparve teha ja pensionile jääda, soovib Charlotta talle siiski enda kirjutatud näidendi ettelugeda, sest Kasimiril oleks selles täita ei rohkem ega vähem kui Jumala roll.


Charlotta naiivne usk teatrikunsti põrkub Kasimiri küünilisusega ning käivitub kirglik ja ennastsalgav duell, mille lõpplahendust on raske ette ennustada.



“Ma tahan lihtsalt osutada üldisele põhimõttele, et elu jäljendab kunsti palju sagedamini, kui kunst jäljendab elu, ning ma olen kindel, et kui sa selle üle tõsiselt järele mõtled, leiad sa, et see on tõsi.” (Oscar Wilde).



Bengt Ahlfors on Soome-rootsi kirjanik, endine Helsingi Svenska Teaterni peanäitejuht, lavastaja ja dramaturg. Ta on kirjutanud üle 30 näidendi ja arvukalt laulutekste. Eestis on mängitud tema komöödiaid „Kas Kongos on tiigreid?“, „Viimane sigar“, „Minu kallis lift“, „Teatrikomöödia“. Hetkel on Eesti Draamateatri repertuaaris Alhforsi näidend “Tuhk ja akvaviit”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles