Mida toob Eesti Kontserdi uus hooaeg?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kontsert tutvustas neljapäeval algava 73. hooaja tähtsündmusi ning esitles tuliuut Steinway & Son’s kontserdiklaverit.   

20. septembril toimuval avakontserdil on Estonia kontserdisaalis siinse publiku ees Iisraeli Filharmoonikud oma muusikadirektori Zubin Mehta juhatusel. Maailma juhtivate sümfooniaorkestrite hulka kuuluva Iisraeli Filharmoonikute esinemised on tippsündmuseks kõige nimekamatel festivalidel ja kontserdisaalides.

Hooaja lõpu märgiliseks sündmuseks on kahe maailmanimega kunstniku esmakordse koostöö -  Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni muusikateatrilavastuse «Aadama passioon» esietendused Tallinnas Noblessneri valukojas 12.-15. mail 2015.

Kontserdihooaega ilmestavad lisaks Eesti Rahvusmeeskoori 70 aasta juubel, üheksandat korda toimuv rahvusvaheline pianistide festival Klaver 2014, kus suur osa on Eesti pianistidel, alati põnevatest kõladest ja kooslustest tulvil MustonenFest ja arvukad kõrgetasemelised külalisesinejad. Suuresti plaanitakse tähelepanu pöörata noortele - koolikontserdite populaarsus aina kasvab ning välja kuulutatakse ka noorte produtsentide konkurss.

Erakordseks muudab algava kontserdihooaja viimaste aegade üks suurimaid muusikaekspordiprojekte:  20. oktoobrist – 15. novembrini toimub, Shanghais, Pekingis, Guangzhous jt Hiina RV linnades Esimene Balti muusika festival Hiinas, kus esinevad teiste seas EestiFilharmoonia Kammerkoor, käsikellade ansambel Arsis, tšellokvartett C-JAM, pianist Rein Rannap jpt.

Augusti alul Estonia kontserdisaali jõudnud uhiuus Steinway & Son’s klaver tegi täna avalikkuse ees oma esimese etteaste. Pilli tutvustasid pianistid Peep Lassmann ja Ivari Ilja, kes mõlemad suvel Hamburgi tehases sobivat instrumenti välja valimas käisid.«Miks Steinway? Sest see juhib maailma tippklaverite esikümmet,» loetles Eesti Kontserdi juht Jüri Leiten.

Tegemist on D mudeli kontsertpilliga, suurimaga Steinway klaverite seas, mis on standardiks pea kõigis maailma juhtivates kontserdisaalides. Asjaosaliste sõnul on tegemist harukordselt õnnestunud eksemplariga - pianist Ivari Ilja tõstis esile pilli pikalt helisevat kõla ja faktuuriselgust. «Rõõm on väga suur, sest seni polnudki Eesti esindussaalis esmaklassilist pilli. Nüüd hakkab uus klaver lavalaudadel oma säravat elu elama,» rääkis Ilja.

Klaveri ostu rahastas Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium, vana klaver reisib aga kontsertklaveriks Peterburi Jaani kirikusse.

Reedel, 5. septembril on sajad algava kontserdihooaja pääsmed kuni kolmandiku võrra soodsamad. Eesti Kontserdi hooaja kogu info on saadaval ka nende koduleheküljel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles