Video: Pärnu maantee äärsed kauplused ja kohvikud loodavad klientuuri taastumisele

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äritegevus Pärnu maanteel, Liivalaia ristmiku ja Vabaduse platsi vahelisel teelõigul on taastumas. Kirjutasime aprillis, kuidas järsult alanud trammitee ümberehitus piiras klientide ligipääsu sealsetele kauplustele ja lokaalidele, mis andis nii mõnelegi ettevõttele surmahoobi. 

Käisime taasavatud maanteelõigul uuesti ja tõdesime, et kauaaegsed vintsked ettevõtted on vaatamata klientidevaesele suvele püsima jäänud. «Lojaalsed kliendid on meid alati üles leidnud,» hindas Karnevali kaupluse müüja Grete-Perit maanteelõigu ehituse mõju poe tegevusele pigem väikeseks. 

Püsima oli jäänud ka Finewine veinipood, mille eestvedajad olid veel aprillis kindlad, et kauplus suletakse lähiajal. Teeeb küll poepidajaid endiselt pead vangutama, kuid äritegevust sellepärast katkestatud või mujale viidud ei ole. Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa sõnul kaotatakse tõepoolest ära mitmed autodele mõeldud tänava äärsed kohad, kuid mitte kõik. «Vabaduse väljakult suunaga kesklinnast Nõmme poole sõites jäävad alles kõik parkimiskohad. Teises suunas antud teelõigu ääres kohti enam ei ole.» Selle muudatusega loodetakse kesklinna piirkonda autovabamaks muuta. «Hetkel on probleem liiklusmärke eiravate autojuhtidega, kes peatuvad isegi keelustatud alal,» rääkis Rüütelmaa raskesti tulevatest muudatustest. 

Terve suve vältel oli ligipääsmatu teelõik, kus asetsevad mitmed kauplused ja söögikohad. «Kolm-neli kuud oli väga vaikne, inimesed tahtsid tulla, aga ei pääsenud ligi,» rääkis Wasin, kohviku VS üks eestvedajatest. Tee-ehitus lõikas ettevõtted suveks tavapärasest linnaelust välja. «Nüüd tulevad inimesed tasapisi jälle,» andis Wasin lootust, et olukord on paranemas. Näib, et pikaajalisi ettevõtteid teede remont mujale ei meelitanud. Melani riidekauplus on juba 30 aastat Pärnu maante äärsetes ruumides olnud ja jätkab vanal kohal. «Remondi ajal oli väga vaikne. Inimesed ei sattunud siia, ainult siin läheduses elavad ja töötavad inimesed.»

Küsimuse peale, kas äritegevus on taastumas, ei osanud Melani kaupluse müüja Siivi veel vastata. «Aeg näitab! Võib-olla on inimesed meie kandist juba võõrdunud,» ei osanud Siivi ennustada, kas pood leitakse taas üles.» Nägime ka tühje vaateaknaid ja ehituskola täis ruume, mõned ettevõtted on oma uksed siiski lõplikud sulgenud või mujale kolinud. Pärnu maantee, Liivalaia ristmiku ja Vabaduse platsi vahelise teelõigu äärne äritegevus on tasapisi taastumas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles