MTA: suhtume rikkumistesse täie rangusega

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Helm, maksu- ja tolliameti peadirektor.
Marek Helm, maksu- ja tolliameti peadirektor. Foto: Liis Treimann

Eilne «Pealtnägija» eksperiment paljastas, et salapärase ärimehe kätte mängitud pooltes Tallinna parklates liigub must raha, mis osaliselt läheb tagasi linnas valitsevale Keskerakonnale. Maksu- ja Tolliamet ütles, et nad suhtuvad rikkumistesse täie rangusega.

«Omavalitsuse tulude, seehulgas maksude laekumise taustal tekib küsimus, kas parklamajandust korraldades ei ole linna jaoks oluline parklate tegevuseks loa saanud ettevõtete seaduskuulekus,» ütles Maksu- ja Tolliameti peadirektor Marek Helm.

Ta lisas, et aselinnapea seisukoht, et ainult maksu- ja tolliamet saab või peab linna poolt soositud maksupetturite tegevust kontrollima, näitab huvi puudust ausaks konkurentsiks linnaruumis.

«MTA suhtub rikkumistesse täie rangusega ning ilmsiks tulnud rikkumistele reageerib vastavalt. Kontrolliobjekte valides võtab MTA arvesse ka avaliku huvi olemasolu ning kindlasti suhtub MTA eilses saates välja toodud informatsiooni väga tõsiselt ning ilmsiks tulnud rikkumistele läbi sõrmede ei vaadata,» ütles Helm.

Tema sõnul on igal omavalitsusel on suur roll, võimalused ja vastutus tagada seaduslik käitumine, valides koostöö ja lepingupartneriteks seadusekuulekaid ettevõtteid.

MTA soovitab Tallinnal võtta eeskuju mitmetest hankijatest, kes on ühinenud MTA initsiatiiviga korrastada turgu hangete kaudu, st teha koostööd Maksu- ja Tolliametiga juba hankemenetluses, et tagada koostöös turu korrastamine ning aidata kaasa ebaausate turuosaliste kõrvaldamisele turult.

Näiteks Riigi Kinnisvara AS on oma hangete tingimusse lisanud kohustuse alltöövõtjatel esitada töö saamiseks maksuhalduri poolt väljastatav töötajate keskmine palk, keskmine töötajate arv ja maksuõigusrikkumisi kirjeldav väljavõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles