Obama visiit pani inimesed poliitikast rääkima

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse väljakul jälgisid inimesed videoekraani vahendusel Barack Obama kõne.
Vabaduse väljakul jälgisid inimesed videoekraani vahendusel Barack Obama kõne. Foto: Mihkel Maripuu

Eile Tallinnas jalutades ja inimesi kuulates võis järeldada vaid üht: tavalised argiteemad olid valdavalt kõrvale jäetud ning vestlusteemade künnise ületas suuresti vaid Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama visiit Eestisse.

«Noh, kohtusid ka Obamaga, jah? Surusid kätt ka? Nädal aega ei pese end nüüd?» küsis üks naine teiselt muigelsui. «Jajah, nädal aega ei kavatse nüüd peale Obama nägemist enam midagi teha,» naljatas talle teine selle peale vastu, et võimalus Barack Obamat jälle näha on väga väike.

Just tõik, et nii tähtsat inimest oli võimalik oma silmaga Tallinnas näha, tekitas inimestes suurt elevust. «Sõnum, mida ta ütlema tuli, oli ju tegelikkuses teada,» ütles Nordea kontserdimajas Obama kõnet kuulamas käinud magistrant Kadri, kuid lisas, et selles sisaldunud viited Marie Underile ja meie laulupeotraditsioonile olid väga vahvad.

Paar tundi enne Ameerika Ühendriikide presidendi kõnet Nordea kontserdimajas ootasid paljud inimesed Narva maanteel Tallinna Ülikooli peahoone ees, et oma rõõmu Obama kohaloleku üle lehvitusega edasi anda. Seal võis kuulda arutelusid Ukraina sõjast, Obama käitumismallidest ja Venemaa presidendist Vladimir Putinist.

«Soome ja Rootsi peaksid samuti NATOga liituma,» ütles soomlane Mauri Kreutzwaldi tänaval bussi oodates ning kinnitas, et sellekohane diskussioon on juba üleval. Hoolimata tugevast aktsendist esitas ta oma kindlad seisukohad eesti keeles. «Putin peaks vangi minema, ta on nii suur kriminaal maailmas,» rääkis ta Venemaa presidendi agressiivsest poliitikast ja lisas, et seepärast on Obama visiit Eestisse praeguses keerulises situatsioonis eriti oluline.

«Uhke tunne, et ta siia jõudis, arvestades, et mujal maailmas on tähtsamaidki kohti, kuhu minna,» arvas Tõnis, kes tahtis Tallinna Ülikooli ette Obamale lehvitama minna, kuid jäi paraku trammiga liiklusesse seisma ja sai seetõttu presidendi lõputut autokolonni vaid kaugusest kiigata. Sellegipoolest lubas ta Vabaduse väljakule suurelt ekraanilt edastatavat Obama kõnet kuulama minna, sest USA presidendi visiit Eestisse on tema sõnul märgilise tähtsusega. Tõnis arvas, et just nimelt Ukraina kriisi valguses on vaja praegu näidata, et NATO hoiab meid.

Adrian väljendas siiski kurbust, et seesugused visiidid leiavad aset pigem keerulistel hetkedel ning muul ajal maailma liidrid Eestisse teed ei leia. «Aga kui tuntakse muret ja on vaja kindlust välja näidata, on tore, et sellised riigijuhid tulevad,» ütles ta. Adrian arvas, et eestlased ootavad Obamalt mingit otsust, konkreetsust.

Tema ise presidendile lehvitamas ei käinud, sest ei pidanud seda vajalikuks. «Kõige olulisem on, mida ta ütleb ja mis on tema teod. See, et ta tuleb siia lihtsalt nagu popstaar ennast esitlema, pole selle visiidi eesmärk,» oli Adrian kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles