Kuskohas Tallinnas graffiti kõige enam silma riivab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafiti Tallinnas.
Grafiti Tallinnas. Foto: Martin Ilustrumm

Kõige probleemsemad kohad on Lasnamäe ja Kristiine linnaosad, kus soditakse majaseisu ning elektrialajaamu.  Elektrilevi Tallinna piirkonnajuhi Rainer Järve sõnul näitab statistika nendes linnaosades seda, et keskmiselt soditakse iga kuu 3-4 alajaama.

 Järve sõnul korraldasid nad ühe sodijate meelispaiga juures, Tuisu tänaval, ka väikese eksperimendi – niipea kui alajaam täissoditi, võõpas Elektrilevi selle üle. Kuu aja jooksul tuli värvimas käia koguni viieteistkümnel korral.

Munitsipaalpolitsei ja Elektrilevi otsivad lahendusi järjest suuremaid mõõtmeid võtva illegaalse tänavakunst ohjeldamiseks. Ükski seni katsetatud meetmetest ei ole aga andnud soovitud tulemust. Munitsipaalpolitsei ja Elektrilevi paluvad kõigil, kes näevad alajaamade sodijaid, anda sellest koheselt teada munitsipaalpolitsei infonumbril 14410 või Elektrilevi rikketelefonil 1343. Võimalusel palutakse olukord fikseerida näiteks mobiiltelefoni kaameraga.

«Meie ülesanne on jälgida, et linnaruumis olevad hooned oleksid puhtad, paraku on viimasel ajal sodimine ja kritseldamine muutumas massiliseks,» selgitas grafitiprobleemidega tegeleva mupo heakorra- ja noorsoosektori juhtivinspektor Kätlin Müürsepp. «Kui kinnistu omanik organiseerib talle kuuluva objekti puhastamise või ülevärvimise, siis on vaid loetud päevade küsimus, kui sama koht on jälle soditud.» Nii juhtus näiteks Tehnika tänava raudteeviaduktiga. Eriti suuri probleeme on omaloominguline tänavakunst põhjustanud Elektrilevile.

Elektrilevi andmetel soditi 2013. aastal ainuüksi Harjumaal 155 alajaama, lisaks hulgaliselt elektrikilpe ja kaablikappe, tekitades firmale 100 000 euro väärtuses kahju. Statistiliselt tähendab see, et ligikaudu iga kahe päeva tagant lisandub Tallinnas jälle mõni soditud alajaam, mille puhastamisega peavad Elektrilevi töötajad tegelema hakkama. Lisaks nõuab see ka täiendavat materiaalset ressurssi, mis kulub kritseldajate tegevuse tagajärgede likvideerimiseks.

Elektrilevi hoiatab, et elektriseadmete läheduses varitsevad mitmed ohud ning sealne illegaalne tegutsemine võib kurvalt lõppeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles