Nargenfestivalile paneb punkti helilooja Arvo Pärdi sünnipäevakontsert

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks eesti muusika tuntuimat esindajat välismaal – Arvo Pärt ja Tõnu Kaljuste Bergamo festivali reklaami plakati juures.
Kaks eesti muusika tuntuimat esindajat välismaal – Arvo Pärt ja Tõnu Kaljuste Bergamo festivali reklaami plakati juures. Foto: Peeter Langovits

Septembrikuu algus toob Nargenfestivali kavasse Arvo Pärdi loomingu: festivalihooaja kulminatsiooniks on traditsioonilised Pärdi päevad. 

Avakontserdiga 2. septembril tähistatakse Eesti ja Läti muusikute jaoks ühist suurt tunnustust – Grammy võitu parima kooriesituse kategoorias. Kahe naabermaa parimate interpreetide ühiskontserdil hakkavad kõlama Arvo Pärdi teosed Tõnu Kaljustele muusikamaailma mainekaima auhinna toonud plaadilt «Adam’s Lament».

«Meie keskel elavate heliloojate looming annab endast märku vaid siis, kui selleks on uut muusikat toetav muusikute ring ja uudishimulik publik,» rääkis festivali kunstiline juht, dirigent Tõnu Kaljuste. «Arvo Pärdi loomingule on jagunud austajaid juba 60 aastat. Nargenfestival kutsub publikut sügiskuu esimestel päevadel seda uudishimu värskendama. Kuigi Grammyga auhinnatud plaat «Adam’s Lament» on meie riiulitel koha leidnud, pole senini sellel olevaid teoseid ühel kontserdil esitatud,» sõnas Kaljuste.

Arvo Pärdi kõige ulatuslikumat kooriteost «Kanon pokajanen» on Pärdi päevadel ainukordne võimalus kuulata kahes erinevas esituses. 3. septembril kõlab teos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tõnu Kaljuste esituses, kellele on teos pühendatud ning kes on olnud ka teose esiettekandjad ja esmaplaadistajad. Eesti Filharmoonia Kammerkoori täiskõlale sekundeerib 6. septembril ansambli Vox Clamantise kammerlikum interpretatsioon, mida toetab Issanda Muutmise kiriku imepärane akustika.

4. septembril pakuvad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester huvitava kava Arvo Pärdi peamiselt 80ndatel aastatel kirjutatud loomingust, NYYD Ensemble’ist välja kasvanud ja alles mullu oma tegutsemist alustanud YXUS Ensemble toob 9. septembril kuulajate ette teoseid aastast 1976.

Pärdi päevadele ja kogu Nargenfestivalile paneb 11. septembril punkti Arvo Pärdi sünnipäevakontsert, kus tulevad ettekandele kaks kontsertteost solistile ja sümfooniaorkestrile: «Lamentate» ja «Como cierva sedienta». Koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga astuvad solistidena üles Pärdi muusika erilise tunnetusega interpreedid pianist Marrit Gerretz-Traksmann ja Inglise sopran Patrizia Rozario.

«Kui laulupeol kõlanud mõtisklusi meenutada, siis Arvo Pärdi öeldu on kui kutse meie festivali kontserdile: «Kõige tundlikum muusikainstrument on inimese hing, sellest järgmine inimese hääl. On vaja puhastada oma hinge, kuni ta helisema hakkab,» vahendas Kaljuste.

Pärdi päevade esitleja on Nordea pank.

Piletid on müügil Piletilevi müügipunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles