Jaak Juske: Tallinnas peaks olema üks valimisringkond

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Jaak Juske.
Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Jaak Juske. Foto: Liis Treimann

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Jaak Juske kirjutab oma

blogis

, et pealinna praegune valimissüsteem on ebaõiglane ning kaheksa ringkonna asemel peaks olema üks.


Jaak Juske sõnul on raske rääkida õiglastest valmistulemustest, kui näiteid ebaõiglasest süsteemist leiab rohkem kui küll.

«2002. aastal kogus üks nimekiri ligi 7 protsenti valijate häältest, aga volikokku ei pääsenud. 2002. ja 2005. aastal kogus üks teine erakond Tallinna valimistel 40 protsendi valijate toetusest, aga sai tänu boonushäältele üle 50 protsendi linnavolikogu mandaatidest,» kirjutab Juske.

Juske sõnul peaks Tallinn järgima Tartu eeskuju ja moodustama kaheksa valimisringkonna asemel ühe ja ühise, sest liigub ju pealinlane üle linnaosade piiride enamasti neid märkamata.

«Täna on Tallinn linnavolikogu valimistel jagatud linnaosade baasil kaheksaks valimisringkonnaks. Väikseimas, Pirita ringkonnas jagatakse 5 ja suurimas, Lasnamäe ringkonnas koguni 13 mandaati,» märkis Juske.

Nii võibki juhtuda, et nimekiri kogub üle linna üle 5 protsendi häältest ja peaks volikokku pääsema, kuid võta näpust: mitte üheski ringkonnas ei tulnud mandaat täis, lisas ta.

Juske hinnangul tagaks üks ringkond linnavolikogu kohtade õiglasema jaotumise. Samuti kaoks võimalus, et võimul olev erakond suurendab mandaatide arvu nendes linnaosades, kus neil parasjagu suurem toetus.

Probleeme ei tekita seejuures ka linnaosade halduskogude valimine. Ühe ringkonna puhul moodustuksid kaheksa linnaosa halduskogud kandidaadi registreeritud linnaosapõhise elukoha alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles