Raid ja Herkel kohtusid Tallinnas Tiibeti aktivistiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Juku-Kalle Raid

Juku-Kalle Raid ja Andres Herkel kohtusid TallinnasTiibeti aktivisti Namgyal Taklhaga.

Namgyali peab täna kell 18 loengu Rahvusraamatukogus, ülehomme kohtub ta huvilistega Pärnus( kohtumine toimub kell 17 Drikung Dorje Tšö Dzongi keskuse ruumides, Hospidali 4).

«Põhiliselt pajatas ta kohtumisel sellest, mis Tiibeti riigi hukule viis - nende meeleheitlik suletus. Rääkisime aga ka sellest, et tiibetlased loovad järjest rohkem hariduskeskusi üle maailma ning naised järjest aktiivsemad,» vahendas Raid. 

Namgyal Lhamo Taklha sündis 1942. aastas Lhasas, Tiibetis. Tema isa oli Dundul Namgyal Tsarong ja ema Yanchen Dolker Tsarong. Tema vanaisa oli Dasang Damdul Tsarong, Tiibeti Armee kindral ja üks juhtivaid jõude vana tiibeti moderniseerimisel. Põhikooli hariduse omandas ta Paygoongi koolis, Lhasas, Tiibetis, kõrgkoolis käis ta Mt. Hermoni Koolis, Darjeelingis, Indias.

Namgyal Lhamo Taklha on suuresti panustanud Tiibeti ühiskonna arengusse eksiilis läbi mitmete ametikohtade, mida ta on täitnud. Aastatel 1962 kuni 1965 oli ta tõlgiks Tema Pühaduse Dalai Lama büroos New Delhis. Aastatel 1966 kuni 1971 oli ta Tiibeti Kontoris ametis Genfis, Šveitsis. Hiljem, 1971-1974 töötas Mrs.Taklha New Yorgis, Tiibeti Kunsti ja Käsitöö ekspordi ja müügi osakonnas. 

Aastail 1980 kuni 1985 oli naine tõlkija ja sekretär Tiibeti Meditsiini ja Astroloogia Instituudis (Men Tsi Khang), hiljem sai temast organisatsiooni juht. Mrs. Namgyal osales aastatel 1985 – 1988 ka Kesk Tiibeti Naiste Ühingu nõukogus. Tema töö on olnud enamasti seotud rahva tervise parandamise ja taastamisega, olles töötanud ka Keskses Tiibeti Administratsiooni Tervise osakonnas peasekretärina. Hetkel on naine Indias, Dehra Duni linnas Songtseni Raamatukogu direktriss, ning samas piirkonnas ka Drikungi nunnakloostri juhataja. 

 Namgyal Taklha on ka kirjanik ning nõustab Hollywoodi tiibeti küsimustes. «Sündinud Lhasas: Namgyal Lhamo Taklha autobioraafia» ilmus Snow Lioni kirjastuselt aastal 2001. Oma tunnustatud elulooraamatus meenutab ta oma lapsepõlve tiibetis enne hiina okupatsiooni ja jagab kogemusi oma elust Indias, Šveitsis ja Ühendriikides. Lisaks on ta koostanud põneva ja värvika raamatu tiibeti naistest, mis peagi ka eesti keeles ilmavalgust näeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles