Õiguskantsler ei võta Juku-Kalle Raidi pöördumist menetlusse

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Toomas Huik

IRL-i kuuluv Tallinna linnavolikogu liige Juku-Kalle Raid edastas nädal aega tagasi õiguskantslerile pöördumise, millega soovis saada hinnangut linnapea käitumisele.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles 29. mail toimunud linnavolikogu istungil Raidile nii: «Mis puutub sellesse Juku-Kalle Raidi, ma ei kavatse tema küsimustele kunagi vastata.» Raid leidis, et selline käitumine läheb vastuollu mitte ainult linlaste õigustundega vaid ka kehtivate seaduste määramisega ning pöördus õiguskantsleri poole.

Õiguskantsleri kantseleist vastati Raidile, et õiguskantsleril ei ole võimalik tema avalduse alusel menetlust alustada. Samas pidas õiguskantsler vajalikuks edastada siseministeerimile see Raidi avalduse osa, milles ta soovib saada selgitusi volikogu liikme teabe saamise õiguse kohta.

Raidile vastati, et antud juhul ei nähtu tema avaldusest üksikisiku põhiõiguste- ja vabaduste rikkumist. «Volikogu liikmeks olekut saab pidada n-ö ametikandjaks olekuks ja volikogu liikme õigused ei ole subjektiivsed õigused, mida saab kaitsta nn ombudsmanimenetluses. Volikogu liikme kompetentsi teostamise takistused ja nende alusel tekkinud vaidlused on käsitatavad organitülina,» selgitati vastuseks. Õiguskantsler pole aga loodud organitüli lahendajaks ja seetõttu on ta püüdnud hoiduda volikogu liikme ning volikogu ja valitsuse vahelistesse vaidlustesse sekkumast.

Õiguskantsler eeldas, et Raidi sooviks on saada eelkõige õigusalaseid selgitusi kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse sätete ning volikogu liikme teabe saamise õiguse kohta. See ei kuulu aga õiguskantsleri pädevusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles