Tallinn keelab tänavatel joomise

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikud avalikus kohas pummeldamas.
Kodanikud avalikus kohas pummeldamas. Foto: Toomas Tatar

Sel nädalal kavatseb linnavalitsus heaks kiita määruse eelnõu, mis keelab avaliku alkoholitarbimise pea kogu Tallinna linnas. Purjutamine linna avalikes kohtades häirib selgelt kaaslinlasi, vahendas Pealinn.

«Kui me avalikes kohtades joomist ei piira, siis varsti näeme, kuidas kasvab tänavakuritegevus, kasvab perevägivald, sest suure osa vägivallakuritegude taga on alkohol,» selgitas Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf Tallinna plaani keelata pea kogu linna avalikes kohtades alkoholi tarbimine.

«Teistele linnakodanikele ei või panna kohustust  häiriva käitumisega leppida,» on eelnõus kirjas. Pealinn kirjutab, et uuringute tulemused näitavad, et linnakodanikud on läbi aastate pidanud alkoholi tarbimist avalikes kohtades üheks normaalset elukorraldust enam häirivaks nähtuseks.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on liigne alkoholitarbimine Eestis niigi probleemiks, ning Tallinn teeb kõik endast oleneva, et väärtustada alkoholivaba linnaruumi. «Kui me tahame olla Põhjamaad ja oma rahvast hoida, siis peame avaliku joomise muutma taas taunitavaks,» lausus Savisaar. «Omal ajal oli Tallinn esimene, kes keelas ära ka öise alkoholimüügi, mispeale ka valitsus oli sunnitud Tallinna teed järgima.»

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on linnapilt pärast valitsuse otsust lubada avalikus kohas alkoholi tarvitada muutunud halvemuse poole. «Olen vestelnud noortega, kellel on lapsed, samuti vanaemade-vanaisadega – nad ütlevad, et see on košmaar, kohutav, mida nad peavad nägema, kui lastega tänaval jalutavad,» rääkis Klandorf.

«Mõned aastad tagasi käisin Pihkvas, kus ööbisin linna parimas hotellis  ühe pargi serval. Juba hommikust peale tulid emad-isad väikeste lastega, vanaemad-vanaisad parki ja kukkusid viina viskama. See tundus tõeliselt õõvastav. Ja nüüd on meil sama olukord! Euroopa Liidus saavad saadikud taluvusraha. Miks meie ei saa taluvusraha selle eest, et peame tänaval jauravaid joodikuid taluma? Miks me siis ei lase kõike uhkelt vabaks?!»

Näiteks tõstab lausliberaalne alkoholipoliitika abilinnapea sõnul ka kuritegevusriski. «Suure osa vägivallakuritegude taga on alkohol,» nentis Klandorf. «75 protsenti perevägivallast on seotud alkoholiga,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles