Tallinna Ülikoolis koolitatakse eakate mälu treenereid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ülikooli peahoone.
Tallinna ülikooli peahoone. Foto: Mihkel Maripuu

Augusti viimasel nädalal saavad 25 inimest Eesti seitsmest maakonnast eakate mälu treeneri väljaõppe. Kuuepäevase koolituse viib Tallinnas läbi Dana Steinova Euroopa vanemaealiste võrgustiku EURAG mälutreeningu keskusest.

Koolitus annab raamatukogude, päeva-, hoolduskeskuste, vallavalitsuse töötajatele ning teistele kogunenud huvilistele võimaluse alustada ise eakate inimeste mälutreeningute läbiviimisega. EURAG Memory Training Center viis MTÜ Puruvanakesed kutsel Eestis kümme aastat tagasi läbi sarnase koolituse. Tollest lennust on teadaolevalt tegev ainult üks eakate mälu treener – Anu Jonuks Tapal.

Mustamäe Sotsiaalkeskuse huvijuhi Maivi Vainola sõnul on tal hea meel, et ka selliseid kursusi korraldatakse. «Kahjuks ei ole meil puuduliku inglise keele tõttu inimest saata, aga soovime kindlasti endale kedagi lõpetajatest tööle.» 

Üks oluline osa eakatega töös on osavõtjate nõustamine ehk töö vanema põlvkonna inimeste enesehinnangu ja motivatsiooniga. Normaalse vananemise käigus toimuvad muutused, mille vastureaktsiooniks kipub inimene ennast ise ühiskonnas toimuvast ja arenduslikust tegevusest eraldama.

Teadmised mälu normaalsetest protsessidest, unustamisest, kompensatsioonimehhanismidest ning vananemisega toimuvatest muutustest moodustavad tulevaste mälutreenerite töö vundamendi.

Eestis on 240 000 inimest vanuses 65+. Koolitusest osavõtjad panevad aluse eakate õppetegevuse korraldajate arendusrühma ehk nn gerotarkuse grupeeringu moodustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles