Õle tänava koertekoloonia on naabrid meeleheitele viinud

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korteris elavad koerad ei käi väljas, vaid roojavad korteris. See kõik aga imbub läbi keldri lae.
Korteris elavad koerad ei käi väljas, vaid roojavad korteris. See kõik aga imbub läbi keldri lae. Foto: Sirje Kruusimägi

Ühes Tallinna Õle tänava kortermajas elav pensionär peab kodus teadmata arv koeri, keda välja ei viida ja kes oma rooja ja haukumisega on teised kortermaja elanikud meeleheitele viinud. Probleem on suur, aga abi erinevatest ametkondadest on siiani olnud väike.

«Mina olen  selles majas elanud 14 aastat ja selle aja jooksul ei ole see situatsioon paremaks läinud. Vanemad elanikud on öelnud, et 1992. aastast on tema korter üldse kütmata, tal ei ole küttekoldeid seal,» selgitas juhatuse liige Sirje Kruusoja, mis tülika majanaabri korteris toimub. «Iga talv on temal talvitumine, mitte elamine,» rääkis ta pensionärist, kes pole aga vastanud sotsiaaltöötajate pakkumisele paigaldada korterisse küttekolded. Olgugi, et tema korteris pole väidetavalt küttekoldeid, vett ega tualetti, ei võta ta abi vastu.

Pensionäri 32 ruutmeetrises korteris elab teadmata arv koeri, kes kunagi väljas ei käi ja roojavad korterisse. Kortermaja elanike mure on aga suur, sest roe ilmub läbi betoonlae keldrisse ning tekitab hingematvat haisu. «Koerad on vaktsineerimata, pidevalt kaklevad omavahel, hauguvad ja uluvad. Omanik aga samas röögib üle terve maja nende peale,» kirjeldas Sirje kortermajas valitsevat olukorda. Sirje rääkis, kuidas nende maja ümbrus on nagu prügikast, kuna majanaaber tassib oma asju kilekottidega aeda. Öösiti kella 2-4 vahel tassib ta samad kotid oma tuppa, mille tõttu on häritud majaelanike öörahu. «Peale selle toidab ta maja ukse ees kasse, hoiab välisust lahti ja talvel laseb kasse keldrisse. Kassid on meie keldriboksid täis roojanud ja talvel on väga külm, kui kõik uksed on lahti,» kurtis ühistu liige.

Seoses erinevate probleemidega ja pensionäri soovist abi mitte vastu võtta, on kortermaja elanikud pöördunud nii politsei, Terviseameti, Eesti Loomakaitse Seltsi, Põhja-Tallinna valitsuse kui ka Mupo poole. Veel enam, et korterisse sisse saada, üritati asju ajada ka kohtu kaudu, kuna pensionäril on üürivõlg. Aga ka see ei viinud oodatud tulemuseni.

Nii ongi kortermaja elanikud nõutud ning otsivad endiselt abi. «Ametnikud suunavad kord ühe juurde, kord teise juurde. Nagu ping pongi mängitakse meiega,» kirjeldas Sirje nõutult. Olgugi, et erinevad ametkonnad on probleemidest teadlikud, ei ole lahendust kuskilt paista. Eelmise aasta kevadel käisid Sirje sõnul sündmuskohal Eesti Loomakaitse Liidu esindajad, kes jäid korterisse sisenemata seisukohale, et üldiselt on pensionäride koerad väga hästi toidetud ja nemad ohtu ei näe. Nende sõnul saab Veterinaar- ja Toiduamet koerte pidamist kontrollida koostöös politseiga.

Põhja prefektuuri Põhja konstaablijaoskonna vanem Peeter Puio saab aru, et tegemist majaelanike jaoks ebameeldiva olukorraga, kuid sellisel puhul on politsei sekkumine vaid ajutine lahendus. «Juhul kui ühistu ei ole jõudnud inimesega, kes teiste rahu pidevalt rikub, kompromissini, korduvad läbirääkimised rikkujaga ei anna tulemusi, tuleks maja ühistul abisaamiseks pöörduda kohtu poole, kelle pädevuses on muu hulgas ka korteri sundvõõrandamine ning piltlikult öeldes häiriva elaniku väljatõstmine,» ütles Puio.

«Mis puudutab loomadega seotud rahu rikkumist ning nende väärkohtlemist, siis kindlasti tuleks oma kahtlustest teavitada ka kohalikku omavalitsust ning munitsipaalpolitseid, samuti loomakaitsjaid,» lisas konstaablijaoskonna vanem.

Mupo esindaja Meeli Hunt sõnas Postimehele: «Mupo alustas Õle tänava maja osas menetlust. Teeme omalt poolt kõik, et majaelanikke aidata ja olukorrale lõplik lahendus leida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles