Galerii: Noblessneris algasid Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni suurteose proovid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 Tallinnas Noblessneri valukojas algas Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni muusikateatrilavastuse «Aadama passioon» esimene prooviperiood. Suurlavastus jõuab vaatajate ette 12-15. mail 2015.

Tegu on kahe maailmanimega kunstniku esmakordse koostööga. Lavateose toob välja Eesti Kontsert koos Milano tootjafirmaga Change Performing Arts (CPA). «Aadama passioon» tähistab Arvo Pärdi 80. sünnipäeva ning muusika-aastat Eestis.

Nädalase proovitsükli jooksul annavad Eestisse saabunud Robert Wilson, tema rahvusvaheline meeskond, helilooja Arvo Pärt  ning lavastuse muusikajuht ja dirigent Tõnu Kaljuste etendusele lõpliku vormi.

Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni koostöö sai alguse põgusast kohtumisest 2009. aastal Vatikanis, kuhu paavst Benedictus XVI kutsus väljapaistvaid kunstiinimesi. «Olen Teie loomingu ammune imetleja, ja olen sageli rääkinud oma sõpradele Teist ja et mul on suur soov teha midagi koos Teiega. Märgin 7. juuni 2010 ja Istanbuli oma kalendrisse – tahaksin väga tulla kuulama «Aadama itku». Peame sidet ning mõtleme, mida saaksime teha koos,» kirjutas Robert Wilson toonasele kohtumisele järgnenud kirjavahetuses.

Eesti Kontserdi algatusel töötati 2012. aasta augustis Wilsoni teatrikeskuses New Yorgi lähedal välja lavastuse algkontseptsioon. «Robert Wilsoni lavastus on unikaalne tõlgendus Arvo Pärdi muusikast ja selle suurtest teemadest», rääkis Eesti Kontserdi peaprodutsent Madis Kolk.

Lavastuse muusikaks on Arvo Pärdi teosed «Aadama itk», «Tabula rasa» ja «Miserere», mis põimuvad spetsiaalselt selleks lavastuseks loodud uue teosega «Sequentiae».

Robert Wilsonit peetakse kaasaegse teatri suurkujuks ja avangardteatri üheks peamiseks alusepanijaks. Ta on püsinud rahvusvahelise teatriareeni tipus alates läbimurdeteosest «Einstein on the Beach» (koos Philip Glassiga, 1976). Muuhulgas on Wilson nomineeritud Pulitzerile ning auhinnatud kahe Premio Ubu, Veneetsia biennaali Kuldse Lõvi, Olivier’ jt auhindadega.

«Aadama passiooni» esitavad dirigent Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester, solistid, näitlejad ning teatri- ja tantsukoolide üliõpilased.

Esietendustele järgnevad produktsiooni rahvusvahelised ringreisid. Lavastusest ja selle sünnist luuakse dokumentaalfilm ja kontsertfilm Eesti Kontserdi ja CPA koostöös Eesti Rahvusringhäälingu ning Euroopa ühe tuntuma muusikafilmide tootja Accentus Music’uga.

Etenduse valmimist toetavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, BLRT Grupp, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles