Poisid tegid mahajäetud koolimaja katusel lõket

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe Akadeemia tee 30 kooli segipekstud sisemus.
Mustamäe Akadeemia tee 30 kooli segipekstud sisemus. Foto: Martin Ilustrumm

Endist koolimaja aadressil Õismäe tee 130 ümbritsevad kõrged kortermajad, lasteaed ja spordiväljak, kus lapsed usinasti jalgpalli mängivad.

Kuid lisaks spordi harrastamisele tõmbab lapsi nagu magnetiga kohe sealsamas asuvasse endisesse koolimajja, mis näeb välja nagu tondiloss. Hoonesse on väga lihtne sisse saada, aknad on lõhutud ning keldri sissepääsul pole ust ees.

Vahest just seetõttu käisid päästjad endist koolimaja nädalavahetuse jooksul kustutamas neli korda. Esimesel korral põles aulas praht, hiljem mööbel, kolmandal korral teatas helistaja häirekeskusele, et poisid teevad koolimaja katusel lõket.

Sündmuskohale sõitnud päästjad andsid politseile üle kaks noorukit. Politsei Põhja prefektuuri Lõuna politseijaoskonna juht Tarvo Ingerainen ütles aga, et praegu ei ole alust neid põlengutega seostada. «Küll aga alustati neist ühe, alaealise noormehe suhtes jaoskonnas väärteomenetlust, kuna teda kahtlustatakse narkootikumide tarvitamises,» lausus ta.

Sellega aga põlengud hoones ei lõppenud, sest vaid mõned tunnid hiljem pidid päästjad endisesse koolimajja tagasi minema, sellel korral asuti kustutama aulas põlenud lõket.

Eile parandati piirdeid, mis peaks muutma maja vandaalikindlaks. Sulgeti endise koolihoone aknaid ja uksi, hoone külgedele paigaldati piirdeaiad.

«Pätt läheb sisse ikka, vahet pole tegelikult,» avaldas töid teinud noormees, et vineerplaadid ja aed on tõsisele probleemile vaid ajutine lahendus. Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgenson ütles, et tegu on tõesti ainult ajutise lahendusega.

«Haabersti linnaosa valitsus ei taotle hetkel hoone lammutamist, kuna on tekkinud mõte Õismäe tee 130 hoone renoveerida ning võtta kasutusele sotsiaal-, kultuuri- ja vabaajakeskusena. Juhul kui hoone renoveerimise plaan takerdub ning hoone muutub inimestele ohtlikuks, taotleb linnaosavalitsus hoone lammutamist,» ütles Jürgenson.

Üle hoovi asuvas kortermajas elav Tiina Randla ütleb, et endise koolimaja läheduses on ohtlik elada. «Oleme näinud, kuidas jõmpsikad siin trallitavad,» rääkis ta. Tema arvates tegutseb seal noortekamp, kes endist koolimaja järjepidevalt süütamas käib. Samas ei saa ta aru, miks on hoone nii käest ära lastud.

«See oli täiesti toimiv maja, uute akendega. Kui maja oleks kohe uue rakenduse leidnud, poleks probleeme. Praegu on see ikka täiesti ära rüüstatud,» kirjeldas Õismäe elanik hoone kurba olukorda.

Tema meenutuste järgi on hoonet kustutamas käidud ligi 20 korda, seega esitab ta küsimuse, kas soodsam on palgata valve või käia endist koolimaja kogu aeg kustutamas.

Lisaks Õismäe tee 130 hoonele valmistas päästjatele nädalavahetusel peavalu ka Akadeemia tee 30 asuv endine koolimaja. Laupäeva lõuna paiku leidsid sündmuskohale saabunud päästemeeskonnad, et hoone kolmandal korrusel põlesid kabinet ning teises tiivas aula ja katus 900 ruutmeetri ulatuses. Samasse majja kutsuti päästjad kustutama ka ööl vastu esmaspäeva, kui pööningul põles praht.

Ka see hoone asub kortermajade vahel ja on elanikele pinnuks silmas. «Minu arvates linnaosavalitsus peaks valve välja panema, las siis ametnikud istuvad seal,» pahandas samas piirkonnas elav Maie-Anne Kuuskma. Tema arvates võiksid valvata näiteks munitsipaalpolitseinikud.

Ta teadis veel rääkida, et tegelikult oli plaanitud sinna hoonesse spordikompleksi koos ujumisvõimalusega, kuid nüüd on hoone sattunud süütajate küüsi. «Järjest põleb, midagi ei tehta. Kogu aeg aga avatakse linnas uusi objekte,» kirjeldas ta, kuidas Tallinnas suunatakse probleemidelt tähelepanu mujale.

Põhja prefektuuri Lõuna politseijaoskonna juht Tarvo Ingerainen ütles, et politsei on probleemidest kohaliku omavalitsuse esindajatega rääkinud mitu korda.

«Kuna need kaks koolimaja ei ole omanikuta, loodame, et omanik lammutab majad, renoveerib need või tagab selle, et võõrad ei pääseks hoonetesse,» sõnas Ingerainen.

Politsei palub kõigil inimestel, kes näevad mahajäetud koolimajades või nende ümbruses luusivaid lapsi või täiskasvanuid, anda sellest võimalikult kiiresti teada lühinumbril 110. Võimalikult täpselt tuleb meelde jätta inimeste välimus.

Kindlasti tasub kõigil vanematel, kel on kahtlus, et nende lapsed võivad mahajäetud hoonetes käia, nendega tõsiselt vestelda ja selgitada sellise käitumise lubamatust ning eluohtlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles