Tutto Verdi: Traviata (La traviata)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tegevus toimub umbes 1850. aastal Pariisis ja selle ümbruses.


I vaatus. Kaunis Kurtisaan Violetta Valéry korraldab pärast haigust oma salongis luksusliku balli. Seal esitleb Gaston talle oma sõpra Alfredo Germont'i, kes on Violettat ammu imetlenud. Alfredo räägib talle oma armastusest, kuid see jätab Violetta ükskõikseks. Ta kingib Alfredole kameeliaõie, öeldes, et kui see on närbunud, võib noormees tema juurde tagasi tulla. Külaliste lahkudes on Violetta segaduses, sest Alfredo sõnad on talle hinge läinud.


II vaatus. Alfredo on Violetta juurde naasnud ja nad elavad koos Pariisi lähedal maal. Violetta rahaasjad pole kiita ja Alfredo tõttab neid Pariisi korraldama. Alfredo isa Giorgio Germont nõuab, et Violetta Alfredost loobuks, sest ta tahab panna mehele Alfredo õde, kelle peigmees on seadnud tingimuseks, et Alfredo katkestab suhted kurtisaaniga. Violetta teab, et tal pole kaua elada, ning ta otsustab Giorgio soovi täita. Ballil Violetta sõbranna Flora juures anub Alfredo, et Violetta temaga koos lahkuks. Violettat seob lubadus Giorgiole, kes viib oma poja ballilt minema.


III vaatus. Violetta haigus on süvenenud. Tal on jäänud elada vaid mõni tund. Violetta magamistuppa saabub Alfredo, kes on saanud isalt teada kogu tõe ja räägib Violettale nende õnnelikust tulevikust. Ka Giorgio Germont on ümber mõelnud, sest ta tütar on saanud mehele ja ta tuleb Violettat tervitama. Takistused Alfredo abiellumiseks on küll hajunud, kuid Violettas pole enam jõudu. Raske haigus viib noore naise manalasse. /Tiit Made, Ooperimaailm/




1853


Libreto: Francesco Maria Piave


Dirigent: Juri Temirkanov


Lavastajad: Karl-Ernst ja Ursel Herrmann


Osades: Svetla Vassileva, Daniela Pini, Antonella Trevisan, Massimo Giordano, Vladimir Stoyanov, Gianluca Floris, Armando Gabba


Kaasa teevad Parma Teatro Regio koor ja orkester


Etendus on salvestatud 9., 13. ja 15. oktoobril 2007 Parma Teatro Regios.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles