Fotosnaiper tulistab, et õiget hetke miljonitega jagada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Otsekui taevasse hüppav rulataja; ralliauto, mil kõik neli ratast õhus; möirgavasse külma merre sööstev purjelaudur – ekstreemspordifotograaf Jaanus Ree püüab ainsa päästikulevajutusega nood erilised hetked aparaati. Red Bulli rändnäituse raames liigub noore eestlase looming miljonite vaatajateni üle ilma.

Jaanuse esimese isikunäituse tarvis on Raevangla keldrigaleriist saanud minibiitš liiva ning lamamistoolidega. Sundimatult jutustab kunagine võistlussportlasest noormees tööst, mis viinud nii mäenõlvadele kui merele. Eluga mõtetult ei riskita, kõik on täpselt välja arvestatud – nagu ka hetk, mida ta kaamerasse plaanib püüda. Aga paras annus õnne peab ikka ka olema: nagu sel pildil, kui trikirattur Maarjamäe memoriaalil sinitaeva taustal keerukat hüpet sooritab, sellal kui nõukaaegne miilitsaauto mööda vurab. Minevik ja tulevik.

Fotograafi tööd kadestada ei maksa – kord tulnud tal näiteks pea 50 kilo fotovarustusega Soomemaal ralliraja ääres kilomeetreid marssida. Kuutsemäel peetud võistlusel kihutas talle otsa mäest all sööstnud kajak. Parimat vaadet on ta otsinud nii mobiilimasti otsa ronides kui ka teletorni ääre küljes rippudes.

Adrenaliinitaseme lööb kõrgeks aga mere ääres – siis, kui jäädvustada tuleb purilaudureid. «Teatav respekt mere ees peab aga ikka jääma, ükskõik kui kindlalt ennast tunned,» räägib ta. Siingi on tal õnnestunud püüda unikaalseid kaadreid. Näiteks Lõuna-Aafrikas jäädvustatud kaader Prantsuse purjelaudurist, kes liiga suurt lainet püüdma siirdudes murdis purje, kuid viimast jõudu kokku võttes siiski kaldale tuli. Mees ja meri.

Millest ta unistab? «Brasiiliasse tahaks,» tunnistab Jaanus. Pildistama? «Purjelauaga sõitma,» vastab ta, nagu arvata võiski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles