PÖFF: Meeletu august (Mieletön elokuu)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1962. aastal toimus Helsingis kaheksas rahvusvaheline Maailma Noorte ja Tudengite festival, kus rahu ja sõpruse egiidi all kohtusid linnatänavatel sajakonna riigi tuhanded noored ning võimukoridorides KGB ja CIA huvid. Ent sealt, kus on rahu ja sõprus, ei puudu ka armastus.



Jazz-ansambliga festivalil esinemine annab tšehhoslovakkia saksofonimängijale Janile võimaluse pääseda raudse eesriide taha oma soomlannast noorpõlvearmastust – Elsat – otsima. Ent noorkommunistist delegatsioonijuhi valvsa pilgu alt pääsemine ning põhjamaa naises kustunud armastuse hõõguma panemine pole lihtne. Armumine, mis noortel juhtub mõtlematult ja muuseas, on aastakümneid hiljem suure riski võtmine. Kas meeletu armastus on võimalik ainult nooruses või oleme igavesti noored, kuni suudame veel meeletult armastada? Nii hargneb külma sõja taustal lahti soe ja südamlik armastuslugu, mis viib armunud Rootsi ja mahajäetud bändikaaslased Baikali äärde kurnatud kunstnike rehabilitatsioonikeskusesse.



Kui kuldset nõukogude aega käsitlevate komöödiate žanritunnuseks on saanud iroonilisus, siis Taru Mäkela toon on mineviku meenutamisel teine. Ehkki ajalooline kontekst pakub head fooni ka absurdile, jääb filmis keskseks tegelaste lugu – soov ja hirm armastada ja olla armastatud.



Tasub ka meenutada, et Mäkela on Margit Kilumetsa kõrval käesoleva aasta alguses linastunud Viru hotelli teemalise kaksikdokumentaali üks autor.



Katre Pärn / PÖFF




Soome, Tšehhi Vabariik 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles