Video: Eestis mängitakse muusikat, mille eest FBI hoiatas Valget Maja

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Täiesti pöörane teos – selles leidub klassikalist muusikat, rokki, bluusi, koorimuusikat,» kommenteeris laulja Koit Toome, kel kandev roll helilooja Leonard Bernsteini legendaarse «Missa» Eesti ettekandes. Suurejooneline rahvusvahelise trupi koostöös valmiv lavastus avab 8.augustil kümnenda Birgitta festivali.

Tegemist Bernsteini on teosega, mille eest FBI hoiatas Valget maja ja mille ettekande keelas algul ka kirik ära.  Missa tellis Jacqueline Kennedy Onassis Kennedy keskuse (the John F. Kennedy Center for the Performing Arts) avamiseks Washingtonis ja on pühendatud John F. Kennedyle, kelle mõrvast möödus 2013. aasta novembris 50 aastat.

Bernstein pani 400 aasta vanuse roomakatoliku missa pingelisse dialoogi 20. sajandi Ameerika tänavakeele ja muusikaga. Sakraalne katoliku liturgia esitatakse sõnasõnalt, sellele on lisatud üdini juudilik Jumalaga vaidlemine ja kauplemine. Bernstein kasutas seda vastandust näitamaks Kennedy-järgse ajastu usukriisi ja kultuurilist läbipõlemist. Sündis teos, mis näitas 1970ndate alguse segadust ja vaimset mandumist, otsis autoriteete ja võitles rahu eest.

Lavateose Eesti ettekandel on peaosas in  Douglas Webster USAst, kandvas rollis Koit Toome, solistidena teevad Eesti poolt kaasa Kristel Pärtna Rahvusooperist Estonia, Brasiilia päritolu džässilaulja Denise Fontoura ja nooruke Karl Sander Saarik. Kaastegevad Latvija koor, noortekoor Kamēr, Riia Toomkiriku poistekoor ning Eesti Riiklik Sümfooniaorkester dirigent Maris Sirmaisi (Läti) juhatusel.

Vene lavastajal Susanna Tsirjukil jagus trupile vaid kiidusõnu – tema hinnagul on suurepärane esitada sellist muusikat heade esinejatega niivõrd imposantsel laval nagu pakuvad Pirita kloostri varemed.

Kümnes Birgitta festival algab 8. augustil. Tallinna Filharmoonia veetav pealinna tunnusfestival, mille kunstiliseks juhiks on maestro Eri Klas,  on endale võtud missiooni näidata Eestis maailma muusikateatri tänast päeva. Esmakordselt on festivalil teatrid  Šveitsist ja Peterburist, kogu kava on üleval festivali kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles