Üleskutse: aita luua Lennusadama ekspositsiooni

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennesõjaaegset sarvmiini mudelit, mis omal ajal kingiti Eesti laevastiku ohvitserile, kasutasid lapsed mänguasjana, kuni omaniku sugulased annetasid selle ühel hetkel meremuuseumile. Mudel on väljas miinimuuseumis.
Ennesõjaaegset sarvmiini mudelit, mis omal ajal kingiti Eesti laevastiku ohvitserile, kasutasid lapsed mänguasjana, kuni omaniku sugulased annetasid selle ühel hetkel meremuuseumile. Mudel on väljas miinimuuseumis. Foto: Meremuuseum

Järgmisel aastal avatakse Tallinnas Lennusadamas üks Põhja-Euroopa põnevamaid merendusmuuseume ja nüüd on kõigil võimalus anda panus muuseumi väljapaneku koostamiseks.

Meremuuseum paneb kokku Lennusadama ekspositsiooni ning kogub selle jaoks sobivaid ajaloolisi andmeid ja esemeid.

Muuseum on huvitatud Lennusadamas või selle ümbruses töötanud ja elanud inimeste mälestustest, mis puudutavad sadamas asunud vesilennukite angaare ja kõrvalhooneid.

«Lennusadam rajati pea sada aastat tagasi ja eri aegadel on selle piirkonnaga kokku puutunud palju inimesi. Nende mälestustest oleks meil palju abi Lennusadama lugude varamu koostamisel, mis saab osaks uue muuseumi ekspositsioonist,» ütles meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

Peale selle kogub muuseum ka Eesti allveelaevadega Lembit ja Kalev seotud teavet, nagu andmed laeva meeskonda kuulunud inimeste või nende järeltulijate kohta, laeval teeninud inimeste mälestusi ja laevade pilte.

Kolmandaks võib meremuuseumi teavitada ka merendusega seotud ajaloolistest esemetest.

«Kellel on kodus midagi põnevat, mis võiks kuuluda järgmisel aastal valmiva Lennusadama külastuskompleksi ekspositsiooni, võtku samuti meremuuseumiga ühendust,» ütles Dresen. Ta palus esemeid mitte kohale tuua, vaid esmalt muuseumile helistada või kirjutada. Seejärel korraldab muuseum lugude üleskirjutamise või esemete transpordi.

Meremuuseumiga saab ühendust telefonil 6411 408, e-posti aadressil info@meremuuseum.ee või aadressil Pikk 70, 10133 Tallinn.

2011. aastal avab meremuuseum Lennusadamas külastuskeskuse, millest saab üks suuremaid ja atraktiivsemaid meremuuseume kogu Põhja-Euroopas. Selles tutvustatakse Eesti merenduse ja meretehnika ajalugu ning põnevaid eksponaate nagu allveelaev Lembit, puujaht Haili, suured rannakaitsekahurid, elusuuruses vesilennuk ja mitmed teised veesõidukid.

Ehitustööde käigus taastatakse kolm unikaalset koorikbetoonist sfäärilist kuplit ning rajatakse põnev interaktiivne ekspositsioon.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles