Nargenfestivalil tähistatakse Veljo Tormise sünnipäeva

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja, Berliin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks suurt ja võimsat muusikut - Veljo Tormis ja meri. Ega mina pole rahvalaulu valinud, rahvalaul on minu välja valinud, arvab regilaulu tippmuusikasse toonud Tormis.
Kaks suurt ja võimsat muusikut - Veljo Tormis ja meri. Ega mina pole rahvalaulu valinud, rahvalaul on minu välja valinud, arvab regilaulu tippmuusikasse toonud Tormis. Foto: Peeter Langovits/Postimees

 Nargenfestivali raames saab kolmapäeval, 6. augustil kell 19 Tallinnas Hobuveskis ja 7. augustil, Veljo Tormise 84.sünnipäeval, Mustpeade majas kuulda kammerkoori Collegium Musicale esituses Veljo Tormise kooritsüklit «Unustatud rahvad». Dirigent on Endrik Üksvärav.

«Teos valmis 25 aastat tagasi. Lõpeb see Hällilauluga, mis Veljo Tormise sõnul nagu hällitaks seda rahvast ehk karjalasi igaviku poole. Ka tsükli teised osad lõpevad nende rahvaste mõttelise hääbumisega ja lahustumisega teiste rahvaste hulka. See kõik on väga mõtlemapanev, on ju ka meid, eestlasi, kõigest üks miljon,» ütles dirigent Endrik Üksvärav. «Seetõttu pean väga oluliseks selle teose esitamist ja meelde tuletamist, et see kõik ei olnudki nii ammu, kui ka nende kuue rahva keel igapäevaselt kõlas.»

Hobuveskis kõlab teos koos liikumisega, mille on seadnud Inga Vares ja Mari Mägi. Tekste loevad Teele Pärn ja Arno Jürjens. Mustpeade majas on tegemist kontsert-ettekandega ning sellest teeb otseülekande Klassikaraadio.

Kõrgetasemeline kammerkoor Collegium Musicale tegutseb 2010. aastast. Koori dirigent on Endrik Üksvärav ja abidirigent Miina Pärn. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed, kollektiiv on pälvinud ka rahvusvahelist tunnustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles