Konflikt päädis postkasti roojamisega

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evald Normak püüab oma sõnul vaid majaelanikke kaitsta, jätkates võitlust Paldiski maan­tee 171 maja korteriühistu uue juhatuse vastu.
Evald Normak püüab oma sõnul vaid majaelanikke kaitsta, jätkates võitlust Paldiski maan­tee 171 maja korteriühistu uue juhatuse vastu. Foto: Erik Prozes

Tallinnas Paldiski maanteel asuva 59 korteriga maja korteriühistus käib halastamatu võimuvõitlus. Olenemata sellest, et tüli on läbi käinud kolmest kohtuastmest, pole kired vaibunud.

Kuni 2012. aasta mai­kuuni oli selle korteri­ühistu juhatuse esi­mees Evald Normak. «Ehitus­insener, aspirantuuris õppinud öko­noomi­kat ja ühingu­juhtimist, au­dii­tori ette­valmistusega raamatu­pidaja, paari­kümneaastase kogemusega siseaudiitor,» tutvustab vana­härra end ise. Samas on ta ka praeguse korteri­ühistu juhatuse vastasleeri ­liider, kes valmistub revolut­siooniks, et oma endine koht tagasi saada.

Põhjus, miks Normak juhatuse esimehe posit­sioo­ni kaotas, pärineb aas­tast 2007, kui Kredex kuulutas selle Pal­diski maan­tee elamu vaba­riigi näidis­elamuks – kõige tavalisem paneel­elamu saavutas renoveerimisega energiamärgise C‑taseme. Edasi valmis projekt soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi paigaldamiseks, mille Kredex tunnistas 35 protsendi ulatuse toetuse vääriliseks. Endise juhatuse esimehe sõnul nõustus SEB pank ka väga soodsatel tingimustel laenu andma.

Kuid 2012. aasta ühistu koosolek, kus juhataja Normak plaanis arutada ventilatsiooni­süsteemi paigaldamist ja kuulutada välja kolme­päevane kirjalik hääletamine, lõppes kavandatust erinevalt ning sellest hetkest alates lähevad tüli osaliste aru­saamad toimunust täiesti lahku. Kuna korteriühistu oli alati tugevalt kahte leeri jagunenud ja Normaku vastased nägi teda kui autoritaarset ja läbi­paistmatu tegevusega juhti, plaaniti teha kiire võimu­vahetus, enne kui otsustatakse ventilatsiooni­süsteemi paigaldamine.

Niisiis võeti ühe ühistu liikme eest­vedamisel vastu otsus valida koosolekule uus juhataja ja protokollija. Uue juhataja takti­kepi all peetud koosoleku protokollis on kirjas, et ventilatsiooni­süsteemi paigaldamise rahastamise tagamaad jäid selgusetuks, sest paigaldajafirma ei teadnud hanke maksumusest midagi, kuid Normak teadis seda ühe euro täpsusega, samuti oskas ta täpselt rääkida vajadusest laenu võtta. See asjaolu andis ventilatsiooni paigaldamise hääletusele ootamatu tulemuse: otsuse poolt oli kolm, vastu 29 häält. See oli šokk Normakule, kes oli enne koosolekut teinud kirjaliku küsitluse, mille kohaselt oli 23 ühistu liiget soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi paigaldamise poolt.

Kui muidu võeti ühistus tähtsad otsused vastu kirjalikul hääletusel, siis uue juhataja ettepanekul otsustati kõik otsused vastu võtta avalikul hääletamisel. Normaku arvates oli selline otsus räige rikkumine. «Oli ilmne, et grupp ühistu liikmed tulid organiseeritult ja ilmse eesmärgiga segada ühistu liikmetele info jagamist,» kurtis Normak.

Järgmisel koosolekul valiti korteri­ühistule uus juhatus, mida Normak peab seaduse ja põhikirja rikkumiseks. Normak otsustas pöörduda kohtusse. Praeguseks on vaidlused läbinud kõik kolm kohtuastet ja Normak on kõigis neis kaotajaks jäänud. Tema arvates ei puudutanud kumbki, ei maakohus ja ringkonnakogus, isegi asja sisu ega vana juhatuse esitatud tõendusmaterjali, riigikohtu loakogu keeldus asja menetlemast.

Samal ajal kui kohtud arutasid Paldiski maan­tee 171 elamu korteriühistu võimuvahetuse tüli, kiskusid asjad majas päris räpaseks, et mitte öelda roojaseks. Normak, kes nimetab kõike juhtunut tema isiku demoni­seeri­miseks, on oma post­kastist leidnud nii püdelaid väljaheited kui ka suitsu­kala nahku ja luid. Samas sattus Normak politsei uurimise alla, kui ründas kahte maja­elanikku pisar­gaasiga.

Olenemata kohtu­otsustest, keeldub Normak andmast ühistu dokumentatsiooni uuele juhatusele, viimased näevad selle taga asjaolu, et mehel on isiklikud majandus­huvid korteri­ühistu raha kasutamisel.

Uue juhatuse liige Carl‑Jüri Piht ütles, et eelmise juhatuse majandus­tegevus oli läbi­paistmatu: «Korteri­omanikud ei saanud aru, mismoodi arved koostatud olid.» Piht küll möönis, et Normak alustas korter­elamute soojus­renoveerimisega ja tegi ära suure töö, kuid seejuures mitte unustades ise­ennast. «Tööd tehti läbi tema firma, ta oli ka konsultandiks renoveerimise ettevalmistamisel,» ütles Piht. Samuti pani Piht Normakule süüks hääletustulemuste võltsimist.

Siinkohal väitis Normak, et põhjus dokumentatsiooni üleandmisest keelduda on ühistu nende liikmete kaitsmine, kelle korteritel on küttekulu vähendatud 4623,51 euro võrra – see on soojusenergia maksumus, mida 29 korterit ei saanud tarbida külma õhu läbipuhumise tõttu ventilatsiooni­lõõride kaudu. Uus juhatus tahab dokumentatsiooni kätte­saamisel selle summa nendelt korteritelt tagasi nõuda ja Normaku sõnul on tema kohus neid inimesi kaitsta.

Arusaadavalt on inimesed lõputuna näivast võitlusest väsinud. Uue juhatuse seisukoht on, et riigi­kohtu kinnitusel on kogu protsess olnud õiglane ja koos­kõlas kehtivate seadustega ning edasi pole enam kuskile kaevata. Normak on aga kohtu­otsuses pettunud ning arvamusel, et Eesti kohtu­süsteem on andud signaali, et korteri­ühistute sisetülid tuleb lahendada liikmeil endil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles