Pildid ja video: Nelipühikirik sai tagasi tornikiivri ja risti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kesklinnas asuv Eelimi nelipühi kirik sai täna tagasi tornikiivri ja risti, mis eemaldati hoonelt 1950. aastal.

Eelimi kiriku pastori Olius Thaling sõnul on koguduse jaoks antud sündmus oluline samm hoone valmimisel. Kui senini ei seostanud paljud möödujad omanäolist hoonet Jumala teenimisega, siis paigaldatud rist ja torn tunnistavad selgelt, et tegu on kirikuga. Pastor Thaling selgitas, et kuigi torn on kaunis, siis selle tippu ehtima jääv rist omab põhilist tähendust, mis kõneleb kristliku usu alusest.

Algselt nimetatud Tallinna Vaba Evangeeliumi Kogudus pühakoda valmis 1930. aastal ning sai nime Elim. Hoones oli koos rõdudega 750 istekohta. Esimese iseseisvusperioodi lõpuaastateks oli koguduse töö kasvanud ning liikmeid üle 1300. Eelimi kirik suleti Nõukogude võimu poolt 1950. aasta sügisel ja liideti koos kuue teise Tallinna kogudusega Oleviste koguduseks. Natsionaliseerimise tulemusel eemaldati kirikult ka torn ja rist.

1993. aastal Eelimi kogudus taasasutati endiste liikmete poolt. Saadi tagasi ka oma kirik, mis oli tolleks ajaks ümber ehitatud korterelamuks. Alles 2002. aasta kevadel lahkus viimane sundüürnik hoonest. Alustati pühakoja renoveerimistöödega algse ruumilahenduse taastamiseks, kuid 17. oktoobril 2002. aastal toimus ulatuslik põleng, mille põhjuseks ilmselt kuritahtlik süütamine.

Torni valmimine sai teoks tänu Tallinna linna 10 000 € toetusele ja paljudele vabatahtlikele annetajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles