Rüütelmaa: Jüri Arrakuga juhtunud õnnetuse põhjuseks oli autojuhi tähelepanematus

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva maantee 25 ülekäigul sai aastatel 2010–2012 viies õnnetuses viga kokku kümme inimest, 2013. aastal sai üks jalakäija surma.
Narva maantee 25 ülekäigul sai aastatel 2010–2012 viies õnnetuses viga kokku kümme inimest, 2013. aastal sai üks jalakäija surma. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa hinnangul on Narva maanteel Tallinna Ülikooli ees asuv ülekäigurada jalakäijatele potentsiaalselt ohtlik, kuid juunis seal kunstnik Jüri Arrakuga juhtunud õnnetuse põhjuseks polnud mitte ülekäiguraja ohtlikkus, vaid sõidukijuhi tähelepanematus.

Narva maanteel Tallinna Ülikooli ees asuv ülekäigurada on küll ohtlik, aga kui võtta aluseks eilses Postimehes avaldatud kirjeldus lugupeetud kunstnikuga juhtunud õnnetusest, siis minu arvates oli seekord tegemist puhtalt sõidukijuhi tähelepanematusega. Sest kui ülekäiguraja ees jääb kõrvalsõidurajal sõiduk seisma, siis juhil on kohustus seisma jääda isegi sel juhul, kui ta jalakäijat ei näe. Ja ta tohib edasi sõita alles siis, kui ta on veendunud, et teel ei ole ühtki jalakäijat.

Kõnealune õnnetus ei olnud tingitud otseselt selle ülekäiguraja ohtlikkusest. Sel korral ei olnud määravaks muud faktorid, mis selles konkreetses kohas ohtu põhjustaksid. Konkreetse õnnetuse põhjus oli liiklusseaduse nõuete täitmata jätmine sõidukijuhi poolt.

Juht ei täitnud reeglit: kui kõrvalrajal sõitev auto jääb seisma, tuleb ka temal seisma jääda. Õnnetus oleks võinud juhtuda ka mõnel sellisel ülekäigurajal, mida peame väga turvaliseks ja kus on näiteks kahe sõidusuuna vahel ohutussaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles