Hoiatus: Stroomi rannas vohavad eriti mürgised vetikad

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stroomi rand.
Stroomi rand. Foto: Liis Treimann

Terviseamet annab teada, et Stroomi rannas on kinnitatud eriti mürgise vetika kohalolu, lapsed ja loomad tuleks neil päevil rannast eemale hoida. Toksilise vetika proovid osutusid positiivseks ka Laulasmaal ja Lohusalus.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri ütles Postimehele, et paar päeva tagasi said nad G4S rannavalvelt vihje, et veeolukord Stroomi rannas on muutunud ja seal võib tegemist olla mürgise vetikaga. «Mereinstituut võttis proovid, täna saime vastused. Tõesti- Stroomi rannas on tegemist toksilise vetikaga, tegelikult isegi selle karmima vormiga,» ütles Saluri ning lisas, et lapsed ja loomad tuleks rannast kindlasti eemale hoida. «Kui inimesed oma lemmikloomast hoolivad, siis peaks nad leidma nende palavuse leevendamiseks mingi teise võimaluse,» kommenteeris Saluri.

Sinivetikas ei ole iseenesest midagi ohtlikku, kuid muutub selleks, kui rakutuum laguneb ning vetikas hakkab eritama mürgiseid aineid. «Kui pole ülitundlik ja end pärast ujumaskäimist end loputad, siis pole väga hullu. Aga väiksed lapsed ju ahmivad merevett endale tahtmatult suhu, võib juhtuda, et nad saavad mürgistuse,» rääkis Saluri, mis juhtuda võib.

Terviseameti esindaja sõnul avastati ka Laulasmaa ja Lohusalu randades mürgise vetika kohalolu, kuid tegemist on teise liigiga. Siiski ei soovitata ka sinna väikelastega minna.

Saluri paneb inimestele südamele, et kui kuskil märgatakse veeolukorra muutumist, tuleks sellest teada anda Terviseametile või kohalikule omavalitsusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles