Punase tule eirajad politseid ei karda

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeva ennelõunal kontrollis politsei Tallinnas seda, kui palju jalakäijad foorituledest kinni peavad. Tulemused olid masendavad.

«Inimesed näevad, et teisel pool teed seisavad mundris ja helkurvestides politseinikud, ja lähevad ikka punase tulega üle tee,» ütles üks Viru keskuse juures Hobujaama ristmikul korda pidanud politseinikest.

Kaks autotäit politseinikke oli sealsamas Viru keskuse kõrval ja nad ei jõudnud nii kiiresti protokolle vormistada, kui nende kaks kolleegi ristmikul fooritulede eirajaid vahele võtsid.

«40 eurot? Selle eest, et ma pool teed punase tulega tulin? Ma hakkasin tööle hiljaks jääma ja nüüd ma jäängi teie pärast hiljaks. Ja see 40 eurot on minu jaoks suur raha, mul ei ole seda kusagilt võtta,» on politseiauto kõrval seisev naisterahvas emotsionaalne.

Samal ajal vormistab teine politseinik protokolli ühele noormehele, kes seisab rahulikult, pea maas ja käed kõhul kokku pandud. Küsimustele vastab vaikselt ja lühidalt ning pääseb 20‑eurose trahviga. Veel üks noormees lahkub politseinike juurest 12‑eurose trahviga.

«Kõik sõltub sellest, missuguse rikkumise inimene on toime pannud. Kas ta rikkus seadust hajameelsusest või meelega ja kuidas ta seda tegi. On palju asjaolusid, mida trahvi suuruse määramisel arvestatakse,» selgitab politseinik.

Üldiselt patustavad fooritulede vastu nooremad inimesed, aga eile jäid vahele ka kaks väga soliidset vanemas eas prouat. «Ma luban, et ma ei tee enam kunagi nii,» ütleb üks proua politseinikele. Suures saginas jääb ajakirjanikul märkamata, kas prouadele trahvi tehakse. Siiski vist mitte, sest nad pääsevad politseiauto juurest palju kiiremini tulema kui teised eeskirjarikkujad.

Kuna Hobujaama ristmikul on jalakäijate foorid ka tee keskel ohutussaartel, siis tunnevad jalakäijad ennast seal üsna kindlalt. Mõningat segadust tekitab vajadus jälgida ühe teeületuse ajal kahe foori tulesid, mille tsüklitel on ka mõnesekundiline erinevus. Politseinikud arvestavad sellega ja mõni väiksem rikkuja pääseb karistuseta, sest neid, kellel pole vähimatki õigustust punase tulega sõiduteele astumiseks, on uskumatult palju.

«Politseinikud kontrollisid jalakäijate liiklusreeglitest kinnipidamist kolmapäeval kella 8–12 kesklinna eri teeületuskohtades, sealhulgas Keskturu juures, Balti jaamas ja Hobujaama ristmikul, ning tuvastasid kokku 38 inimest, kes ületasid teed punase fooritulega,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Kui jalakäija ületab teed samal ajal, mil fooris põleb keelav tuli, saab jalakäijat liiklusseaduse rikkumise eest karistada kuni 40‑eurose rahatrahviga.

«Täna kõigile rikkujatele trahvi ei määratud, vaid piirduti hoiatuse ja selgitustööga, et inimesed mõistaksid – tee ületamine punase tulega võib kaasa tuua traagiliste tagajärgedega õnnetuse,» rääkis Uldrich.

Sel aastal on saanud liikluses viga 194 jalakäijat, neist 117 Tallinnas. Liiklusõnnetuste tagajärjel on hukkunud 13 jalakäijat, neist kolm Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles