Noori ja kodutuid tõmbab vanasse polikliinikusse

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sikupilli kaubanduskeskuse taga on aastaid tühjalt seisnud endine Tallinna Mäekalda polikliinik, mida sageli seestpoolt põlema pannakse. Kinnistu omanikul aga kindlat lammutamisplaani ei ole.

Hoone asukoht kesklinna lähedal on hea: piirkonnas asuvad mitmed koolid ja lasteaiad ning sealne ühistranspordiliiklus on tihe. Planeeringulahendus võimaldab sinna kavandada kortereid, nii et igast korterist avaneb vaade merele ja vanalinnale.

Ometigi on lammutamisele kuuluv hoone pea seitse aastat tühjana seisnud. 2011. aastal kinnitatud detailplaneering lubab sinna rajada kolm väikese põhjapindalaga tornhoonet maksimaalse kõrgusega 14 korrust, mis on omavahel ühendatud kuni neljakorruselise hooneplokiga.

Kinnistu kuulub Mident OÜ-le, mille juhatuse liige Priit Põld ütles, et endise polikliiniku hoone lammutamisplaanid on endiselt jõus. «Me ei ostnud seda kinnistut selleks, et polikliinikut pidama hakata, vaid et hoone lammutada ja selle asemele kolm maja ehitada, all büroohooned ja üleval korterid,» ütles Põld.

Tema sõnul ei ole veel olnud otstarbekas maju ehitama hakata. Küll aga on korraldatud kaks arhitektuurikonkurssi, kus on olnud neile enam-vähem sobivaid lahendusi, kuid ühegi arhitektiga pole siiski midagi kindlat kokku lepitud.

Nii on venima jäänud lammutus ja soiku jäänud uute majade ehitamine. See on aga omakorda tekitanud palju tööd päästeametile, kes on seal tihti käinud tulekahjusid kustutamas, viimati eelmisel kolmapäeval. Päästeameti esindaja Ksenia Isakova sõnul on viimaste põlengute põhjuseks just lahtise tule kasutamine. Mahajäetud majadesse asuvad tihtipeale elama eluheidikud, kes teevad seal lõket.

Juhatuse liige ei eita, et olukord pole roosiline, ning neilegi ei meeldi seal iga natukese aja tagant alumise korruse akendele vineeritahvleid ette lüüa. «Teeme ja jälle tulevad lõhuvad lahti,» rääkis Põld.

Ka eile pärastlõunal käis kamp noori hoone ülemisel korrusel aega veetmas. Raske on öelda, mis noori sinna tõmbab, sest maja tundub ohtlik, ümbruses on tunda veel tugevat suitsuvinet eelmisest kolmapäevast, kõnniteed on täis klaasikilde ja pudeleid. Osa vineeriplaate on akende eest ära tõmmatud, nii et sissepääs hoonesse on kõigile avatud.

«Me oleme tõepoolest üritanud kogu aeg neid akna- ja ukseavasid sulgeda, isegi peaukse müürisime kinni,» rääkis Põld. Tema sõnul pole neil aga veel kindlat kava hoone maha lammutada.

Siiski on ettevõte paar aastat tagasi vastu võtnud lammutuspakkumisi, kuid need tundusid liiga kallid. Niisiis mõeldi, et ehk saab lappimistega asjad ära klaarida. «Praegu lammutada ei kavatse, vaid hoida selliselt, et poleks elu- ja tuleohtu. Ja ehitama sellel aastal ei hakka, võib-olla järgmisel,» kirjeldas Põld endise polikliiniku hoone tulevikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles