Fotod ja video: 103-aastane Onu Eskimo avas Balbiino jäätisemuuseumi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi maanteel asuvas Balbiino jäätisetehases avati jäätisemuuseum, mille avamisel lõikas lindi läbi legendaarne Onu Eskimo ehk Evald Rooma.

103-aastane Onu Eskimo ehk Evald Rooma võttis seetõttu üle kümne aasta ette sõidu Tallinna, et näha oma silmaga muuseumi, kus on välja pandud ka tema enda jäätisemasinad. Rooma eluaegne kirg on olnud jäätis ning tema sõnul on just armastus jäätiste vastu see, mis talle jõudu annab ja ikka veel uudishimulikuks muudab.

Onu Eskimo ütles, et ta on tänulik Balbiinole, kes on jäätisetootmist arendanud ning pidanud tähtsaks ka tööstusharu ajalugu. «Kõiki neid mälestusi, mis minu firmast on säilinud, poleks ma üksi jõudnud üleval hoida. Ma olen Balbiinole väga tänulik,» ütles Rooma.

Muuseumis saab kiire ülevaate jäätise ajaloost algusaegadest kuni tänapäevani. Eksponaatidest on olulisel kohal just Onu Eskimo omaaegsed töövahendid.

Rooma 1934. aastal asutatud ettevõte Eskimo tootis jäätist kuni 1944. aastani, kui Rooma pidi küüditamisohu tõttu Tartust lahkuma.

1987. aastal, olles juba 76aastane asutas Rooma Elvas väikeettevõtte Eskimo, kus toodeti jäätist tema ennesõjaaegsete retseptide järgi. Suure osa ettevõtte ajaloolisest sisseseadest annetas ta Balbiinole.

Jäätisemuuseum on külastajatele avatud alates augustist iga kuu esimesel ja kolmandal kolmapäeval, külastus tuleb eelnevalt registreerida. Külastuste ajal tutvustab kohapealne giid muuseumi, selle eksponaate ja nende ajalugu ning annab ülevaate interaktiivsetest võimalustest, mida jäätisemuuseum pakub. Korraga pääseb muuseumi külastama maksimaalselt 25 inimest. Jäätisemuuseumi külastamine on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles