Ettevõte on nõuks võtnud rajada Koplisse veepark

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli liinid
Kopli liinid Foto: Karli Saul/SCANPIX

Kuigi Kopli liinid on praegu trööstitus olukorras – liinide müümine on mitu korda nurjunud ja piirkonna kordategemist on edasi lükatud –, tahab ettevõte Fond Control rajada sinna veeparki.

Firma esindajate sõnul on selleks pealinna võimudelt saadud ka lootustandev vastus. Tallinna linn on välja kuulutanud Kopli liinide arendusprojekti konkursi, pakkumiste esitamise tähtaeg on aga alles novembris.

ERE gruppi kuuluva Fond Controli juhatuse esimehe Dmitri Perepelitsõni sõnul on firma pealinna võimudelt selle algatusega seoses juba saanud lootustandva vastuse. «Meie ettepanekut veepargi ehitamise kohta nimetati üldplaneeringute osakonnas uueks, kuid tähelepanuväärivaks ideeks. Pealinna linnaplaneerimise amet aga tunnistas, et toetab selliste objektide rajamist Kopli liinide piirkonda,» ütles Perepelitsõn.

Tallinna Linnaplaneerimisameti linnaplaneerija Olari Kärmas ütles, et ametnikud kaaluvad ettepanekut, ning vara on veel nii uljalt mingeid signaale välja anda. «Ütleme nii, et on küsitud, kas selline teema läheks vastuollu Põhja-Tallinna üldplaneeringu tingimuste ja maakasutusega. Meie poolt oli signaal, et kuna üldplaneering on koostamisel, siis on võimalik veel muudatusi vajadusel sisse viia. Aga loomulikult tuleb esitada pakkumine, pärast hinnatakse, kas nende pakutud kontseptsioon ja kõik asjad sobivad. Ideel on jumet ja me toetaks igat sisukat algatust, mis Kopli liinide osas edasi viiks. Loodetavasti pole nad ainsad, kes pakkumisi teevad,» andis Kärmas selgitusi, mis on Perepelitsõni ütlustega võrreldes tagasihoidlikud.

Kärmas ütles, et ettevõte ei tohiks viidata nende ametile, justkui oleks nad juba midagi suurejooneliselt heaks kiitnud. Siiski toonitas ametnik, et konkursse on varem palju läbi kukkunud, ning seetõttu on hoonestamise etteantud lähtetingimusi muudetud palju leebemaks.

Juhatuse esindaja sõnul on tegemist siiski kindla plaaniga, vaatamata sellele, et arendusprojekti konkursi tähtaeg on tõesti alles novembris. «Viimasel ajal oleme tegelenud hoopis juriidiliste probleemidega. Selleks, et sinna rajada suuremaid äriotstarbega hooneid, on vajalikud detailplaneeringu muudatused, mis on iseenesest väga pikk protsess. Üldplaneeringute osakonna spetsialistide sõnul on pakkumisi leevendatud selles osas, et Tallinn arvab, et seal on liiga täpselt lahendused ette antud (nt uute hoonete kohta). Seetõttu on nõus ka detailplaneeringu muutmistega. Tõmbekeskuse panemine sinna on nende jaoks uus, kuigi pole üldse halb idee.»

Kopli liinide piirkonda veepargi rajamiseks tuleks muuta detailplaneeringut ja ühendada mitu väiksema pindalaga krunti. Lisaks rikuks suur arhitektuuriprojekt piirkonna ajaloolist ilmet. Seetõttu hakkavad veepargi eri osad tõenäoliselt asuma omavahel ühendatud väiksemates ehitistes.

«Meie arhitektide hinnangul võib veekeskuse ehitamiseks kasutada neid krunte, mis on märgitud piirkonna arendamise üldplaanil kui D1, D2 ja G. Aga minu isikliku arvamuse kohaselt sobib selleks paremini krunt G, sest sealt avaneb suurepärane merevaade,» ütles Ford Controli juhatuse esimees Dmitri Perepelitsõn. Ettevõtte teatel teeks veepargi avamine elamise Kopli liinidel atraktiivsemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles