Fotod: merepäevade üks aukülalisi on Tre Kronor

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna võeti Admiraliteedi basseinis pidulikult vastu Rootsi purjelaev Tre Kronor, mis on tänavuste merepäevade üks uhkemaid väliskülalisi.

Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi juhi Herkki Haldre sõnul on Tre Kronori näol tegemist replica ehk vanaaegse laeva koopiaga. «Aga see on väga ilus koopia ja inimesed saavad näha, missugused laevad vanasti välja nägid. Eestis nii uhket laeva polegi,» ütles Haldre.

Tre Kronori kapten Allan Palmer viib merepäevade ajal läbi ka mõned õpitoad neile, kel purelaevade vastu tõsisem huvi. Käsitöö- ja mereteemalisi õpitubasid tehakse ka Ajalooliste Laevade Seltsi telgis.

Ajaloolistest laevadest on merepäevadel ainus maailmas merd sõitev eesti kaljas Hoppet. «Siis on siin ajaloolised purjelaevad Kajsamoor ja Jenny Kruse. Lätist on külas laev Libava, mis on Kuramaa hertsogi Jakobi laeva koopia. Siis on veel Muhu uisk, mis on Saaremaa praami eelkäija. See on ka uus laev, eelmisel aastal lasti Muhumaal vette, aga tegemist on väga põneva laevaga,» ütles Haldre.

Seda, missugune on purjelaeva meeskonnaliikme elu, sai näha enne pidulikku tervitustseremooniat. Seal ajal, kui orkester ennast paika sättis, ronisid meeskonnaliikmed mööda maste ringi, pintseldasid seal kõrgel midagi ning tegid muid hooldustöid, sest ühel korralikul laeval ei lõpe töö teatavasti mitte kunagi otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles