Operatsioon Lune (Opération Lune, l'épave cachée du Roi Soleil)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Novembris 1664 läks kolmemastiline "La Lune" Prantsuse sadamalinna Touloni lähistel põhja. Pardal oli lisaks meeskonnale ka Prantsuse aristokraatia esindajaid. Laev oli tagasiteel ekspeditsioonilt Põhja-Aafrika rannikule. Päikesekuningas Louis XIV ja tema õukond kasutasid oma mõjujõudu ja vaikisid maha nii toimunud katastroofi kui ka kogu laeva olemasolu. Alles 1993. aastal leiti vrakk 90 meetri sügavusest üles.


Justkui oleks tegemist veealuse Pompeiga, said "La Lune" avastamisega alguse erakordsed arheoloogilised uuringud. Koostöös Prantsuse mereväega juhib Michel L'Hour, maineka DRASSM-i direktor, arheoloogiliselt ja tehniliselt muljetavaldavaid sukeldumisi maailmas ainulaadsele vrakile.


Dokumentaalfilm viib vaatajad koguni kahele seiklusrikkale reisile. Ühelt poolt avaneb ajalooline pilt Louis XIV valitsemisaja algusaastatest, teisalt saame osaks põnevatest arheoloogilistest uuringutest, mida viiakse läbi uusimate tehnoloogiliste vahendite abil.




Prantsusmaa 2013




Film linastub Prantsuse Instituudi vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles