Reedest pühapäevani kestavad Tallinna merepäevad

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk mullustelt merepäevadelt.
Hetk mullustelt merepäevadelt. Foto: Küllike Rooväli

18. – 20. juulil toimub taas Eesti suurim mere- ja perepidu – Tallinna Merepäevad, kus üritusi jätkub igas vanuses ja huvidega inimestele.

Merepäevade rikkaliku kontsertkava avavad täna õhtul HU? ja Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester (ÜENSO). Festivali avakontserdi tarbeks on kokku pandud Eesti esimene elektroonne hübriid-sümfooniaorkester koos bändiga, kus muusikud mängivad muu hulgas elektrooniliselt viiulitel, digiklarnetitel, tšellodel ja muudel pillidel. Kontserdil kuuleb HU? originaalmuusika kõigilt nende seni väljaantud neljalt plaadilt. Veel astuvad Merepäevadel publiku ette ansamblid Andur, Apelsin, Kadri Voorand Trio, Gerli Padar, Kristjan Kasearu, Helin-Mari Arder, Vaiko Eplik ja Eliit jpt.

Tallinna Merepäevad ja Music Events korraldavad sel aastal esmakordselt Merepäevade ajaloos öölaulupeo, mille lõpetab vägev ilutulestik öisel Tallinna lahel. Kõik koorid ja muidu lauluhuvilised, kellele kooslaulmine ja eriti merelaulud on hingelähedased, on oodatud Lennusadama kaipealsel laupäeval, 19. juulil algusega kell 19. Esitusele tulevad nii tuntud merelaulud meilt ja mujalt kui ka palju teisi Eesti rahvale läbi aegade armsaks saanud laule. Laulupidulisi saadavad Kukerpillid, Uku Suviste, Nele-Liis Vaiksoo, Artjom Savitski, Triin Niitoja, Carl-Philip Madis ja Elisa Kolk. Ilutulestikushow algus Tallinna lahel, Lennusadama, Patarei vangla ja Linnahalli vahelisel alal on kell 22.30.

Merepäevade üheks põnevamaks ürituseks võib sel aastal kindlasti pidada 20. juulil vanasadamas aset leidvat täiemahulist merepäästeõppust, mille stsenaariumi kohaselt vajab korraga kiiret päästmist suurem grupp merehätta sattunud inimesi.

Õnnetuspaigale saabuvad Päästeameti autod ja kaatrid, appi tulevad spetsiaalselt pinnaltpäästmiseks treenitud päästekoerad ning ka Lennusalga helikopter. Kogu õppuse käiku kommenteerivad publikule Päästeameti spetsialistid. Peale õppust maandub kopter kruiisikail, kus saab sellega ka lähemalt tutvuda. Kopter osaleb õppusel siis, kui seda ei vajata samal ajal mõnel reaalsel väljakutsel.

Pühapäeval, 20. juulil võtavad Vanasadama kruiisialal üksteiselt mõõtu kuus meresüsta paatkonda, mille kapteniteks on Eesti koondise paarisaerulise neljapaadi meeskonna liikmed Allar Raja, Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson ja Kaur Kuslap ning koos nendega meie sõudmislegendid, Eestile Pekingi olümpiamängudelt paarisaerulisel kahepaadil hõbemedali toonud Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson.  Igas paatkonnas on teise liikmena kaasas ka üllatuskülaline. Meelelahutuslik võidusõit toimub Vanasadama kruiisialal, kahe uhke kruiisikai vahel ja on pealtvaatajatele hästi jälgitav.

Merepäevadele saabuvad ka uhked purjelaevad Tre Kronor Rootsist ja Libava Lätist ning põnevad aurulaevad Soomest. Merepäevade kavas on ka traditsiooniliselt sadamatevahelised väikelaevasõidud, hommikused päikesetõusukontserdid Tallinna lahel, rahvusvaheline Tallinn Race purjeregatt, avatud on kaubandustänav ning suured ja mõnusad lastealad Vanasadamas ja Lennusadamas. Vanasadamas on avatud ka suur kala-ala, kus koostöös firmaga MV Wool pakutakse erinevates variantides ligi 15 erinevat sorti kala.

Koostöös festivaliga «Puude taga on inimene» saavad Merepäevade erivajadustega külastajad jälgida Merepäevade ava- ja lõpukontserti viipekeelse sünkroontõlkega ning kõigil Merepäevade külastajatel avaneb võimalus kogeda elu pimedana hotellis Euroopa asuvas ainulaadses Pimekohvikus. Päriselus nägijaid abistavad kohvikus nägemispuudega giid-teenindajad.

Kogu  programm on väljas Merepäevade kodulehel. Tallinna Merepäevade peakorraldajad on Tallinna linn, AS Tallinna Sadam, Eesti Meremuuseum ja Eesti Ajalooliste Laevade Selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles