Martin Hurt: osa võidusamba dokumentidest on siiani puudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Hurt pressikonverentsil.
Martin Hurt pressikonverentsil. Foto: Peeter Langovits

Kaitseministeeriumi asekantsler, aasta algusest Vabadussõja võidusamba rajamise projektijuht olnud Martin Hurt kinnitas, et osa samba klaaselementide kohta käivat dokumentatsiooni on siiani puudu.

Hurt mainis, et samba peamised vaegtööd tahetakse lõpetada tänavu oktoobris ja novembris koos uue valgustuse paigaldamisega. Selleks ajaks peab Tšehhi firma Sans Souci ka kõik puuduvad dokumendid ära saatma.

Hurt märkis, et Sans Soucile ei maksta ka kogu lepingujärgset tasu enne välja, kui vaegtööd on lõpetatud ning kõik dokumendid kaitseministeeriumile üle antud.

«Mis puudutab klaaselementide ülesehitust, siis see informatsioon on olnud kaitseministeeriumile kogu aeg teada,» ütles asekantsler. «Kuigi meil ei ole veel täit dokumentatsiooni klaaselementide kohta, on meil olemas piisav kindlus, et kui läheks vaja samasuguseid paneele juurde tellida, siis selleks on vajalikud dokumendid olemas.»

Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) võidusambale tehtava mitmekülgse ekspertiisi lõppakt peaks valmima augustis. Hurda sõnul on TTÜ teadurid muu hulgas teinud ka ettepaneku võtta üks klaaspaneel lahti ning uurida, kuidas see on vastu pidanud.

Kaitseministeeriumi koostatud märgukirjast võidusamba seni tehtud tööde kohta selgus, et ka TTÜ on oma ekspertiisis juhtinud tähelepanu osade dokumentide puudumisele. Samuti on märgukirjas öeldud, et mitmed samba ehitusel omanikujärelvalvet teinud firma Telora-E osutatud puudused jäid enne samba avamist lõplikult kõrvaldamata. Samas oli Telora-E nende puuduste kohta esitanud Sans Soucile üksikasjaliku ja mahuka ülevaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles