Viieaastane laps aitas tagasi saada varastatud jalgratta

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ifi kodukindlustuse klient andis jaanipäeva paiku teada, et tema hinnaline jalgratas on panipaigast varastatud. Nädalake hiljem emaga turule maasikajahile minnes tundis tähelepanelik viieaastane laps turu lähistel ära isa jalgratta, mida püüti parasjagu autosse mahutada.

«Jalgratas varastati kliendi kodu kõrvalhoonest vahetult enne jaanipäeva ning juunikuu eelviimasel päeval tundis laps isa ratta ära just momendil, kui ratast autosse paigutati. Kohale kutsutud politsei tegi kindlaks jalgratast autosse paigutanud mehe, kelle väitel oli ratta hiljuti ostnud tema ema. Jalgratas tagastati varguse ohvrile,» rääkis If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss.

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juhi Toomas Jervsoni sõnul on varastatud ratta leidmine lapse abiga üsna harukordne juhtum. «Kindlasti soovitame varguse ohvriks sattudes teha kõigepealt politseile kuriteoavaldus. Tihti näeme pandimajasid kontrollides või läbiotsimisi tehes mitmeid jalgrattaid, mille puhul kõhutunne ütleb, et need võivad olla varastatud. Ent kui rattavargusest pole politseid teavitatud, ei ole meil võimalik neid õigetele omanikele tagastada,» rääkis Jervson.

«Jalgrattavarguste hulka aitab vähendada seegi, kui teeme ühiskonnas kokkuleppe, et ei osta segastel asjaoludel dokumentideta näiteks turu värava kõrval müüdavaid jalgrattaid. Vargale, kes on enamasti sõltuvuses narkomaan, on oluline varastatud rattast võimalikult ruttu lahti saada. Kui kahtlane inimene müüb turuhinnast odavamalt jalgratast, mille päritolu kohta ei suuda ta isegi head põhjendust pakkuda, tasub ostust kindlasti hoiduda,» soovitas Jervson.

Jalgrattavargusi aitab politseiniku sõnul kõige paremini ära hoida võimalikult turvalise rattaluku kasutamine ning ratta järelevalveta mitte jätmine. «Samuti ei tasu jalgrattaid hoida trepikojas, kus võib olla küll lukustatav välisuks, kuid kuhu vargal on siiski võimalik sisse pääseda,» lisas ta.

Jalgratta omanikud peaksid üles kirjutama ratta raaminumbri, mis asub valdavalt raami peal pedaalide all. «Politseinikud kontrollivad pandimajades ja läbiotsimistel jalgrattaid just raaminumbri järgi. Lisaks oleks hea, kui omanik jätaks meelde ja oskaks politseile edastada eritunnuseid, mille järgi saab ratast hiljem tuvastada.»

Tallinnas on politseile tänavu poole aastaga teatatud 344-st jalgrattavargusest.

Ifis koguriskikindlustuse sõlminud klientidel on ka kaasas kantav vara kindlustusega kaitstud, nagu näiteks jalgratas, sülearvuti ning mobiiltelefon. Tänavu on Ifile teada antud 17 varastatud jalgrattast, 15 neist varastati Harjumaalt, üks Tartumaalt ning üks Raplamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles