Napsitajad võtavad supelrandades võimust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel avanes Stroomi rannas selline pilt.
Nädalavahetusel avanes Stroomi rannas selline pilt. Foto: Toomas Tatar

Vaevalt kaks nädalat pärast avalikus kohas alkoholi tarvitamist lubava seadusemuudatuse jõustumist on rannavalve sunnitud tõdema, et alkoholi tarvitamine ja sellega kaasnevad probleemid randades on oluliselt sagenenud.

Tallinna supelrandades rannavalvega tegelev turvafirma G4S Eesti soovitab linnavalitsusel kasutada seadusega antud võimalust ning randades alkoholi tarvitamine keelata.

«Alkoholi tarbimine rannaalal väikeste laste nähes ning teisi inimesi häirivalt on probleemi üks pool. Teisalt on klaaspakendis alkoholi tarbimisega kaasnenud tihti ka taara lõhkumine või pudelite vette loopimine. See on pealinna randades olnud probleemiks juba aastaid,» tõdes G4S Eesti rannavalve juht Henry Seemel linnavalitsusele saadetud kirjas.

Seemeli sõnul on pärast seadusemuudatuse jõustumist avalikes randades alkoholi tarbimine märgatavalt sagenenud. Inimesed, kes oma jookidega varem kusagil võsas külitasid, tulevad nüüd oma õigustest teadlikuna randa napsitama. «Viimase nädala jooksul on olnud korduvalt kokkupuuteid, kus sel teemal on tekkinud vaidlused randa saabunud inimeste ja rannavalve töötajate vahel,» lausus Seemel.

G4S Eesti soovitabki kohalikul omavalitsusel randades alkoholi tarbimisele piirangud kehtestada.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf ütles, et kuna seadus alles jõustus, pole linnavalitsus seda teemat veel põhjalikumalt arutanud, sest linnavalitsuse liikmed on praegu laiali ja kokku tullakse alles augusti alguses. «Eks siis on ka pilt selgem. Praegu on Pirita linnaosa valitsus avaldanud soovi rannas alkoholi tarbimine keelata. Kui teised linnaosad arvavad rannaalade kohta sedasama, siis me kindlasti vaatame, mis võimalused meil juriidiliselt on ja mis otsuse me võime vastu võtta,» ütles Klandorf Postimehele.

Abilinnapea sõnul suudab Tallinn erinevalt mõnest teisest omavalitsusest niisuguse keelu järgimist ka kontrollida.

«Näiteks meie koostööpartneritel, kes valvavad randasid, on õigus teha märkusi ja kui korraldustele ei alluta, on võimalus kutsuda politsei,» rääkis Klandorf.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Ilmar Kahro sõnul oleks niisugune lahendus mõistlik. «Turvatöötaja annab inimesele korralduse seadusrikkumine lõpetada ja kui seda ei tehta, kutsub ta politsei. Niisugune asi toimis varem hästi näiteks vanalinnas nn Bermuda kolmnurgas,» lausus Kahro.

Sel rannahooajal Tallinna randades alkoholi pruukimist ilmselt piirama ei hakata. «Kui me otsustame seda teha, siis ilmselt järgmisest aastast. Uus seadus on kehtinud ainult kaks nädalat, meil on raske nii kiiresti mingisuguseid järeldusi tegema hakata,» ütles Klandorf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles