Politsei intsident Kultuuritolmul tekitab lahkhelisid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

«Lõpetage ära, ma tulen teiega!» ja «Laske lõdvaks», karjus kinnipeetud mees politseinikele, kes ta Kultuuritolmu üritusel maha surusid ning raudu panid. Sellest 12. juulil Facebooki video lisanud Pirados Brand kirjeldas oma lehel, et tegemist on «sadistliku võimu kuritarvitamisega Kultuuritolmu külaliste, arstide ning kaaskonna vastu».

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Elari Kasemetsa sõnul sai politsei ööl vastu laupäeva kella 3.30 ajal väljakutse endise Patarei vangla territooriumile. Peo turvatöötajate sõnul oli seltskond rikkunud peol korda, eiranud korraldusi ja osutanud neile tugevat vastupanu, mille käigus kasutati ka pisargaasi.

«Politseipatrull otsustas viia 25- ja 28-aastase mehe jaoskonda, kellele turvatöötajad osutasid. Nad olid tugevas joobes, rikkusid korda ja käitusid agressiivselt. Kuna ka teised seltskonna liikmed olid politseinike suhtes agressiivselt meelestatud, kutsuti sündmuskohale veel kaks politseipatrulli, et ära hoida konflikti eskaleerumine ning pidada mehed kinni,» rääkis Kasemets.

Ta märkis, et 28-aastane mees ei reageerinud politseinike korraldustele.

«Kui teda hakati kinni pidama, oli ta agressiivne ja osutas tugevat vastupanu. Kuna mehe vastupanu osutamine ei lõppenud, kasutati tema kinnipidamisel teenistuskoera ja füüsilist jõudu, olles teda eelnevalt selle eest hoiatanud. Mees viidi öösel esmaabi saamiseks haiglasse, kus ta oli agressiivselt käitunud ka arstide suhtes. Mõlemad mehed toimetati politseijaoskonda,» lausus Kasemets.

Inter Pirados MTÜ liige Rene Leet nimetab videos kinnipeetud meest kannatanuks: «See kannatanu, keda politsei lasi oma koeral hammustada samal ajal kui ta käeraudades kõhuli maas oli, on meie klient. Ta on käinud nii tätoveerimas kui riideid ostmas.»

Tema sõnul kirjutavad kohapeal olijad hetkel kogu situatsioonist kokkuvõtet, mis avaldatakse Pirados Brändi lehel koos uue videoga. «Videosid toimunust on erinevaid. Esimese video avalikustamisel küsisime, et kohalolnud saadaksid veel enda poolt tehtud materjali, et me saaksime visuaalselt selle olukorra parimal juhul taastada,» selgitas Leet, et oluline on aru saada, kust kogu situatsioon alguse sai.

Teda ennast küll kohapeal polnud, kuid teab seda, mida teised on talle rääkinud. «Nende seas on ka neid, kes on karsklased ja olid kohapeal. Nendepoolne kommentaar oligi, et kui meil on politseiriik, siis võiks nagu politseid austada, mitte karta.»

Leet ei tahtnud veel selget seisukohta võtta, kuid avaldas arvamust, et toimunu oli siiski brutaalne. Ta soovitab kõigil vaadata ka artist Suur Papa Facebooki lehelt kümnesekundilist videot, kus üks neiu küsib korduvalt politsei käest, miks nende koer «kannatanut» hammustab. Leeti sõnul otsustab siiski kohus, kas selline käitumisviis oli õige.

Kultuuritolmu peakorraldaja Tõnis Hiiesalu kommenteeris Tallinncityle, et see juhtum oli üritusel ainus, kui politsei kohal käis. «Mina täpselt selle kohta ei tea. Tean ainult, et Piradose mehed hakkasid omavahel rüselema ja turvamehed kutsusid politsei. Rohkem ma kommenteerida ei oska,» rääkis Kask, kes ise pole veel jõudnud videot vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles