Naissaarel pannakse punki

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja, Berliin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omari küün Naissaarel
Omari küün Naissaarel Foto: Toomas Huik

Nargenfestivali kodusaarel Naissaarel on võimalik näha 16., 17., 23., 24., 25., 27. juulil kell 20 Renate Valme ja Kompanii Nii auhinnatud lavastust «Pung». Omari küüni väärikal sünnipäeval peab aga Omar Volmeri poeg Hardi Volmer legendaarse ansambliga Singer Vinger küüni kõrvale aasta tagasi rajatud Hellerella aias maha vägeva muusikapeo.

Lavastuse «Pung» autor ja lavastaja on Renate Valme, esitavad Liisa Tetsmann, Age Linkmann, Madis Mäeorg, Taavi Rei, Imre Õunapuu ja Hannes-Martin Eenmaa.

Vabakutseline koreograaf ja lavastaja Renate Valme on omanäoline etenduskunstnik, kes on oma lavastusi esitanud paljudel teatri- ja tantsufestivalidel Euroopas, Skandinaavias, Aasias ja Baltimaades. Kahel korral on ta pälvinud Philip Morris Eesti sõltumatu tantsu auhinna kui aasta läbilööja ja aasta tegija. 2012. aastal asutas ta oma trupi Kompanii Nii, mille peamiseks väljendusvormiks on füüsiline teater. Renate Valme määratleb seda kui teatrit, kus rõhk asetub tavapärasest rohkem füüsilisele eneseväljendusele, ent lahendus on siiski tugevasti teatri võtmes. «Pung» on Kompanii Nii esimene lavastus, mis oli Eesti teatriauhindade nominent parima tantsulavastuse kategoorias.

Renate Valme loomingulisele tegutsemismustrile omaselt on tema lavastuste sisututvustused üsnagi napisõnalised, kuna tema sõnul on oluline, et lavastus kõneleks ise enda eest – ka publikuna eelistab ta puhta lehe kogemust. «Üldisemalt võttes on ilmselt asjakohane kasutada minu lemmikžanrimääratlust «tragikomöödia» – just nii nagu elugi on oma loomult tragikoomiline,» on lavastaga lugu iseloomustanud.  Valme lavastused ongi segu pöörasest huumorist, teravmeelsetest kujunditest ja poeesiast.

Nargenfestivali üks peamisi kontserdipaiku – Omari küün Naissaarel – on kerkinud 2005. aastal Tõnu Kaljuste eestvedamisel läbi aegade kuulsaima naissaarlase, leiutaja Bernhard Schmidti (1879–1935) talukohta Lõunakülas. Tänavu 119-aastaseks saav küün ise on toodud Pärnumaalt Kastnast ja kuulus enne omaaegsele Pärnu Muuseumi direktorile Omar Volmerile, kelle auks kannab see Omari küüni nime. Isa küüni väärikal sünnipäeval peab Hardi Volmer legendaarse ansambliga Singer Vinger küüni kõrvale aasta tagasi rajatud Hellerella aias maha vägeva muusikapeo.

«Kui Hardi Volmer oli 10 aastat tagasi näinud mu ponnistusi Naissaarel, pakkus ta mulle oma isa Omar Volmeri küüni Tõstamaal. Ütles, et võin selle ära viia, muidu põletatakse tuhaks,» meenutas Tõnu Kaljuste. «Hardi pole kunagi Naissaarel esinenud, seepärast kutsusin ta tema isa küüni 119. aastapäeva tähistama. Ta võtab kaasa oma bändi Singer Vinger, kellega koos saab rokkida kogu publik. Kuna kõik Volmerid sõidavad ka merd, on oodata suurt singer-vinger regatti Naissaare suunas.»

Singer Vinger annab Naissaarel kontserdi 26. juulil kell 20. Piletid on müügil Piletilevi müügipunktides.Naissaarele viib Lennusadamast reisilaev Monica.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles