Teder: sünnitoetusest loobumine oleks kahetsusväärne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Õiguskantsler Indrek Teder ütles, et kui Tallinn otsustaks sünnitoetuse maksmisest loobuda, oleks see kahetsusväärne samm.

Teder ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et ta pole nõus Tallinna abilinnapea Taavi Aasa seisukohtadega, et lapse sünnitoetuse on kohaliku omavalitsuse vabatahtlikult makstav toetus, mille tingimuste määramisel on kohalikul omavalitsusel kaalutlusõigus.

Teder kordas, et sünnitoetuse saamisel ei saa olla määrav mõlema vanema elukoht ja piisaks sellest, kui üks vanem on Tallinna elanik.

Tederi sõnul saab lihtsalt reguleerida, et vanemad saaksid toetust vaid ühest omavalitsusest, mitte mitmest, nagu kardab abilinnapea Aas. Tederi sõnul saab seda kontrollida, kui vanemad tulevad last registreerima.

Taavi Aasa hinnangul on sünnitoetuse üle käivas vaidluses tegemist põhimõttelise küsimusega, kas kohalikel omavalitsustel on õigus otsustada oma piirkonna elanike toetuste üle või mitte. Õiguskantsler Teder märkis aga, et põhiseadust tuleb igal juhul jälgida ja linn ei saa sundida mõlema lapse vanemaid end elanikuks registreerima. Ta lisas, et toetuse saamisel ei saa inimesi ebavõrdselt kohelda.

Taavi Aas märkis, et kui õiguskantsler nõuab, siis on linn sunnitud toetuse maksmisest loobuma. Teder rõhutas, et see oleks kahetsusväärne samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles